S poněkud obměněným kádrem a s tradičně vysokými ambicemi vstoupí dnes do nového ročníku extraligy mužů volejbalisté Dukly Liberec. Mužstvo, které skončilo v minulé sezoně na 2. místě po finálové porážce od Českých Budějovic, zahájí sezonu v sobotu v 18.30 hodin na palubovce Aera Odolena Voda.

První domácí zápas se bude hrát v pondělí 29. října od 18.00 proti Zlínu.

Ve čtvrté sezoně v řadě povede Liberec opět trenérská dvojice Michal Nekola Vladan Merta. Nekola před jejím startem řekl: „Jednoznačným cílem je opět postoupit do finále extraligy, a také do Final Four Českého poháru. V evropském Challenge Cupu, v němž začínáme v listopadu s nizozemským Tilburgem, bude pozitivem každé kolo, přes které přelezeme."

V liberecké Dukle ukončily kariéry dvě smečařské legendy Petr Pešl a Jan Jeslínek. Kromě toho odešli Jozef Piovarči do Belgie, Martin Ticháček do Benátek nad Jizerou a Petr Žáček do České Lípy.

Novými tvářemi jsou reprezentační smečař Aleš Správka z Ostravy, americký smečař Ryan Burrow (naposledy Rakousko), kapitán juniorské reprezentace Adam Zajíček z Brna a dva junioři Jakub Kraus a Polák Michal Cwalina.

Po zdravotní stránce je tým takřka kompletní, pouze blokař Marek Beer teprve začíná s tréninkem po zářijové zlomenině nártu.

Před soutěží odehrál Liberec deset přípravných turnajů, celkově 32 kvalitních zápasů. Výsledky se postupně zlepšovaly, zvláště poté, co se k týmu připojili reprezentanti Kopáček, Správka a Hýský.

„Několik týdnů jsme se museli obejít bez nich, což byla komplikace především v tréninku," uvedl Michal Nekola. „Přípravné období bylo letos delší než obvykle, nicméně můžu konstatovat, že mužstvo je podle mého názoru na extraligu připraveno velmi dobře."

Kapitán Dukly Lubomír Staněk doplnil: „Myslím si, že jsme s přípravou mohli začít malinko déle, ale jsou zde mladí hráči a ti se potřebovali důkladně sehrát s nahrávači. Myslím si, že začínáme poslední dobou hrát dost dobrý volejbal. Letos máme oproti loňsku více smečařů. Pravidelně se na hřišti střídají a všichni hrají výborně. Trenérovi vůbec nezávidím skládání sestavy. Střeďáci jsme zatím dva, zde to je jednoduché. Mladý nahrávač Matyáš Démar se také velmi zlepšil a určitě bude dostávat více příležitostí. Buml (Pavel Řezníček) mi říkal, že přivítá, když Matyáš bude více hrát. To znamená, že těch variant v družstvu máme hned několik."

Ředitel VK Dukla Pavel Šimoníček připomněl: „Vstupujeme do jubilejní 65. sezony volejbalové Dukly a zároveň do sezony, v níž budeme mít v kádru šest hráčů, kteří letos prošli reprezentací, a také zkušeného kvalitního amerického smečaře, jenž je čtvrtým cizincem v historii Dukly. Takže věřím, že to bude lákadlo pro diváky. Máme 10 let od posledního titulu. Za tu dobu jsme byli pětkrát v extraligovém finále, třikrát jsme vyhráli Český pohár a dvakrát byli ve Final Four evropského poháru. Naše cíle jsou opět maximální."

Dukla zvýšila vstupné na extraligu 2012-13 na 50 korun pro dospělé a 20 korun pro děti a důchodce. Permanentka stojí 300 Kč.

„Naše vstupné 30 a 10 korun bylo po léta nejlevnější v lize a myslím, že vzhledem k tomu, že se zde předvádí špičkový volejbal na evropské úrovni, není to nové v žádném případě nijak nadsazené," vysvětlil Šimoníček.

K ekonomickému zajištění klubu uvedl: „Nadále nad námi drží ochrannou ruku náš zřizovatel, Ministerstvo obrany ČR. Kromě toho máme přes třicet zejména regionálních sponzorů a novým generálním je cestovní kancelář Blue Style. Všem děkujeme."

Důležité termíny volejbalové sezony

První kolo extraligy:20. 10. Odolena Voda DUKLA LIBEREC (18.30).

Úvodní domácí zápas:29. 10. DUKLA LIBEREC Fatra Zlín (18.00).

Challenge Cup:14. 11. Tilburg (Niz.) DUKLA, 21. 11. DUKLA Tilburg.

Duel s mistrem:1. 12. DUKLA Jihostroj České Budějovice (18.00).

Český pohár: Osmifinále:23. 1. a 13. 2. 2013.Finálový turnaj:19.-20. 2.

Extraligase hraje dvoukolově každý s každým (22 zápasů).Základní částskončí 16. 3. 2013. Následuje čtvrtfinále play off na 4 vítězné zápasy, poté semifinále a finále.