Po sobotní suverénní ligové výhře 3:0 v Havířově odcestovali volejbalisté Dukly Liberec již v noci z neděle na pondělí do Ruska. Dnes se v Nižním Novgorodu střetnou s tamním týmem Gubernija v prvním utkání osmifinále Poháru CEV. Odveta se bude hrát ve čtvrtek 12. prosince v Liberci.

Výprava Dukly strávila noc letem do Moskvy, kde ji čekala dvouhodinová pauza před přestupem na linku do Nižního Novgorodu. V metropoli Povolžského federálního okruhu Liberečtí přistáli včera v 8 hodin ráno tamního času (6.00 našeho).

„Čekají nás tam dva tréninky, úterní večerní zápas, a do České republiky se vracíme až ve středu odpoledne," hlásil před odletem trenér Dukly Michal Nekola.

S sebou má z ekonomických důvodů jen devět svěřenců, doma zůstali Leikep, Řezníček a Staněk. „Síla soupeře je ohromná, má ve svém kádru reprezentanty několika států. Nám nezbývá, než hrát na velké riziko na servisu a urvat co se dá. Snad se nám bude dařit i v obraně, tak jako v posledních ligových zápasech," dodal Nekola.

Gubernija Nižnij Novgorod disponuje v sestavě finským reprezentačním nahrávačem Eskem, srbským reprezentačním smečařem Nikičem, ruským reprezentačním smečařem Pavlovem, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem ruské ligy, a dalšími současnými či bývalými ruskými reprezentanty Abramovem, Kulešovem a Ostapenkem.

V předchozím kole Novgorod vyřadil rumunský celek Zalau 3:0 a 3:1. Dukla Liberec, jak známo, si poradila s estonským Selverem Tallinn dvakrát 3:0.

Město Nižnij Novgorod, jež se v letech 1932-1991 jmenovalo na počest slavného spisovatele Gorkij, má 1 280 000 obyvatel a patří mezi pět největších měst Ruské federace vedle Moskvy, Petrohradu, Novosibirsku a Jekatěrinburgu. Bylo založeno už v roce 1221. V 80. letech 20. století bylo vybudováno metro, dnes má město i letiště, moderní divadla a instituty. Ve městě také sídlí společnost GAZ, vyrábějící automobily.

Dnešní zápas se hraje v hale Zarečje. „Tu halu jsme viděli na videu a vypadá nádherně. Zdá se, že přesně pasuje na volejbal," popsal Nekola.

Utkání začíná v 19.00 hodin místního času (17.00 středoevropského). Rozhodčími jsou Petar Harizanov z Bulharska a Burhan Ilhan z Turecka. Postoupivší celek z duelu Nižnij Novgorod Dukla Liberec se střetne v lednovém čtvrtfinále Poháru CEV s lepším z dvojice Arago Sete (Francie) SCM Brašov (Rumunsko).