Čtyři zápasy, čtyři výhry, skóre setů 12:0! Taková je bilance volejbalistů Dukly Liberec v letošním ročníku evropského Vyzývacího poháru (Challenge Cup).

Poté, co v 2. kole dvakrát smetli bez ztráty setu nizozemský Tilburg, podařilo se jim totéž proti slavnému bulharskému týmu CSKA Sofia. Ve včerejší odvetě 3. kola si bez problémů po výsledku 3:0 vybojovali postup mezi posledních šestnáct a v lednovém osmifinále se mohou pomstít srbské Vojvodině Novi Sad, která je loni vyřadila ve zlatém tiebreaku.

Možnost zlatého tiebreaku včera Dukla nepřipustila, i když úvodní dva sety duelu s Bulhary nebyly úplně jednoduché.

„Sem tam jsme měli problém v koncentraci, ale celkově jsem s výkonem spokojen," kvitoval trenér Dukly Michal Nekola. „Moc šancí jsme soupeři nedali, v třetím setu jsme ho už v pohodě přehráli díky servisu a obraně."

V první sadě prohrával Liberec 3:6, zejména díky nevyzpytatelnému servisu Kjoseva, ale brzy se zmátořil 9:9, 17:11, 22:18. Menší krizi potom utnul Burrow a set zakončila dvě esa Hýského.

V druhé sadě se soupeři tahali až do stavu 20:20, poté zaúřadoval na bloku Zajíček, důležitými body přispěli i Řezníček a Hadrava. První setbol byl využit díky servisu Grozdanova do autu.

V třetím dějství vedli hosté jen jednou 1:0. Když Dukla utekla na 8:3, začali být Bulhaři nervózní, nepomohlo jim ani nasazení 16letého supertalentu Stankova a domácí s přehledem drželi náskok. Hodně pomohli v klíčových momentech blokaři Staněk a Zajíček. Při druhém libereckém mečbolu servíroval Kjosev do autu a bylo hotovo.

Novi Sad včera porazil rumunskou Unireu 3:1 a bude v lednu soupeřem Liberce.

„Pokud se dostaneme mezi posledních osm do čtvrtfinále, tak to bude velký úspěch," řekl ředitel VK Dukla Pavel Šimoníček.

VK Dukla Liberec - CSKA Sofia 3:0

Odvetné utkání 3. kola Challenge Cupu. Hráno v hale VK Dukla v Jeronýmově ulici v Liberci.

První zápas 3:0, do osmifinále postupuje Dukla Liberec.

Sety: 20, 21, 18. Čas: 70 minut. Rozhodčí: Guillet (Fr.), Herbots (Belg.). Esa: 7:5. Zkažené servisy: 13:7. Diváků: 750.

DUKLA LIBEREC: Zajíček, Hadrava, Burrow, Staněk, Řezníček, Hýský libero Kopáček. Střídali: M. Vodvárka, Démar. Trenér: Michal Nekola.
CSKA SOFIA: Seganov, Kjosev, K. Georgiev, Kračev, Grozdanov, Kirčev libero D. Georgiev. Střídal: Stankov. Trenér: Alexander Popov.

Osmifinále se hraje 9. a 16. ledna 2013, první zápas v Liberci.