Dvaadvacetiletý student Technické univerzity v Liberci se věnuje akrobatickému lyžování jízdě v boulích patnáct let, v šestnácti měl premiéru na mezinárodních závodech. V roce 2010 se stal členem SCM Dukla Liberec a také juniorské reprezentace. V současnosti je členem seniorské reprezentace, v níž je českou jedničkou. O formu se mu starají Marek Polan (dlouholetý reprezentant Slovenska), Radek Herot (bývalý trenér Nikoly Sudové), zástupce trenéra Filip Vích (bývalý závodník) a kondiční trenér na trampolínu Miroslav Patrman. Takže má určitě na výběr to nejlepší pro svůj trénink. Kromě domácích soutěží jezdí také ty evropské, kde se v minulých letech umisťoval v první třetině startovního pole. V loňské sezoně dosáhl na stupně vítězů a získal 3. místo na Freestyle europe moguls openingu. Mimo jiné se zúčastňuje světových soutěží, kde na letošním mistrovství světa skončil na 33. místě a na Univerziádě v Sierra Nevadě byl desátý. Letos mu patří i titul mistra republiky. Množství odjetých závodů závisí bohužel jen na finančních podmínkách. Sněhovou přípravu na závodní sezonu začal 13. října ve švýcarském Zermattu, kde je nejideálnější místo pro jeho trénink z důvodu skvěle připravené trati dle světových pravidel FIS.

DANIEL HONZIG. Česká jednička akrobatického lyžování.

Přípravu máte za sebou, nebo ještě něco pilujete?

Aktuálně bych měl být připravený. Letos jsem strávil hodně času na sněhu. Nyní už piluji jen skoky na trampolíně.

Před vámi je další sezona v jízdě v boulích. Co všechno máte naplánováno, a co chcete odjet?

Právě odlétám do finské Ruky na Světový pohár a po Novém roce se uvidí, kolik budu mít k dispozici financí. Rozhoduje se mezi evropskými a světovými poháry.

Jste po Nikole Sudové aktuálně česká jednička. Jaká je vůbec česká mužská špička?

Nyní jsem v nejvyšší skupině pouze já. Nikdo jiný nemá vyjeté body na Světový pohár, které jsou kritériem.

Jste tedy profík, když děláte vysokou školu?

Sport bohužel není můj zdroj obživy. Snažím se svůj trénink uzpůsobit studiu, protože si myslím, že by se člověk neměl zaměřit jen na sport. Konec, například kvůli zranění, může přijít kdykoliv, a co pak?!

Musíte si shánět sám sponzory nebo jak to vůbec je?

Bohužel musím. Je to podle mě nejnáročnější věc v mém lyžování. Jsem moc rád, že jsou v ČR firmy, které se snaží mi nějakou formou pomoci a vidí v mém lyžování perspektivu. Za to jim patří veliké díky. Bohužel jsem letos přišel o všechny finanční partnery, a tak jsem závislý na svých penězích. Naštěstí mi něco přispívá klub a Svaz lyžařů ČR. Přitom loňská sezona pro mě byla velikým zlepšením. Budu moc rád, pokud mi někdo nový pomůže směrem vzhůru. Finance bohužel hrají ve sportu tu největší roli a bez partnerů bych už dávno nelyžoval.

A kdo vám tedy aktuálně pomáhá do nadcházející sezony?

Jsem moc rád, že mohu zmínit firmy, které mi pomáhají ušetřit spoustu nákladů a podporují mě. Moc děkuji firmám Rossignol, The North Face, POC, kteří mě skvěle vybaví na každý trénink. Dále firmě Lusti, od které mám lyže, dá se říci na míru. Je to česká firma z Podkrkonoší, která vyrábí poctivé lyže.

O moje nohy a celý pohybový aparát se po výkonech starají boty Peter Legwood a přímo při výkonu vložky Sidas. Nesmím zapomenout na pana Jakouběho, který má výbornou grafickou dílnu v Jablonci. Díky němu mohu mít oblečení polepené reklamami. Pomáhá mi vytvářet různé podněty pro budoucí partnery. Jsem také rád, že mě lidé sledují a fandí mi. Všem tímto moc děkuji za podporu!

Mohou vám pomoci i lidé z běžného života?

Od ledna mi mohou i malou částkou pomoci normální lidé. Spouštím totiž nový systém sportstarter.cz, kde si lidé budou moci zakoupit předmět či službu, kterou jim poskytnu a tím mě podpoří. Start plánuji na začátek roku.

Kolik svému sportu věnujete času a mohlo by to být více a kvalitnější?

Tréninku věnuji většinu času. Jelikož mi na Technické univerzitě v Liberci vycházejí velice vstříc, tak mám více času trénovat na suchu. Dvoufázové tréninky jsou časově náročné.

Určitě by trénink mohl být kvalitnější, ale opět jsme u financí. Kdybych měl k dispozici více peněz, tak bych mohl v létě vícekrát skákat do vody a na podzim strávit více času na ledovcích.

Kde vás můžeme zahlédnout v zimě? Případně sledovat vás online?

V zimě nejvíce trénuji na Tanvaldském Špičáku. Online mě můžete sledovat na mých stránkách www.danmoguls.cz nebo na facebooku Daniel Honzig-official, kde pravidelně vkládám příspěvky z mého tréninku.

Vaše dívka vás podporuje? Jezdí na nějaké vaše závody, doprovází vás nebo jen drží palce?

Martinka je se mnou už přes dva roky a stejnou dobu mě podporuje. Je také student, když jsem pryč, ona studuje a podporuje mě na dálku. V létě mě doprovází na soustředění, kde mě natáčí, fotí a já se cítím v pohodě. Já se na oplátku snažím podporovat ji ve studiu, které má náročné.

Na společný sport si čas najdeme. Myslím si, že je to super podpora pro psychickou pohodu před výkonem.

Jaké máte do nové sezony cíle umístění, popřípadě medaile?

Nyní bych chtěl na světovém poháru dojet do 40. místa. A na evropských pohárech bych chtěl být v TOP10. Budu se také snažit vyhrát všechny závody v ČR a hlavně MČR, které budou v Liberci 19. 20. března 2016. Tento rok pro mě bude odrazový můstek pro nadcházející nominaci na Olympijské hry. Jeden z cílů je také najít ideálního finančního partnera, který mi dlouhodobě pomůže na Olympijské hry 2018.