„On samozřejmě říkal, že má zlaté ruce. S tím souhlasím, on je fakt hrozně šikovný. A vzhledem k tomu, že je specialista na mikrotraumata, dal si určitě záležet a snažil se toho co nejméně poškodit."

Přesto máte pořád berle…

Musím je mít, neměla bych dokonce ani poskakovat. Občas se to nedá a doma si poskočím. Ale snažím se co nejmíň, abych tu druhou nohu nepřetěžovala.

Zvládáte už ale trénink v posilovně. Co všechno si při něm můžete dovolit?

Všechno, kde nepotřebuju tu nohu. Zjistila jsem, že těch cviků moc není. Člověk opravdu tu nohu potřebuje skoro všude, nebo aspoň trochu na ni dává váhu. Ale jde to.

Není to trošku nuda?

Většinou opakuji ty samé cviky, ale v různé intenzitě. Trenér se je snaží měnit, aby byl trénink rozmanitější. Tenhle týden jsem začala i plavat. Divila jsem se, jak mi to šlo, ani jsem se nezadýchala. Nějakou fyzičku ještě mám, úplně se neztratila.

Kdy byste mohla začít alespoň chodit?

Vše záleží na tom, jak bude na rentgenech vypadat hojící se proces. Když jsem byla u specialisty na kosti, řekl mi, že se to moc urychlit nedá. U téhle kosti je dané, že se hojí čtyři měsíce, aby byla stoprocentní. Ale děláme všechno proto, aby to bylo rychlejší než obvykle.

Co třeba?

Chodím na kapačky s kalciem a kombinujeme to s vitamínem D, aby se kalcium ukládalo přímo do kostí a nevyloučilo se. Myslím, že to o něco rychleji půjde, ale nechci nic uspěchat. Potřebuju se na svou nohu spolehnout, je to odrazovka, která mě nese celou trať.

Bylo příčinou zlomeniny přetížení?

Určitě to s ním souvisí. Pavel Kolář (fyzioterapeut) říká, že na té kosti už muselo něco být třeba koncem sezony, ale že mě to nebolelo, proto jsem tomu vůbec nevěnovala pozornost. Možná mně díky tomu začala bolet pata. Ale to už teď můžeme jen spekulovat.

Nebyl váš trénink až moc tvrdý?

Určitě byl náročnější, na tom se ve skupině všichni shodneme. Bylo toho na mě moc i kvůli všem povinnostem okolo. Myslím, že jsem taky trochu podcenila tu patu, protože mě bolela opravdu hodně. Mohla jsem si na rezonanci dojít dřív. A pak jsme stejně udělali jen rezonanci paty a ne celého chodidla.

Jak to bral váš kouč? Nelekl se, že to s tréninkem přehnal?

Určitě se zalekl a teď bude opatrnější. Dostal i pokyn, že vypadáme všichni unaveně. Ale zatím všichni ostatní běhají, a jestli to zvládnou, budou na tom dobře.

Pokyn? Od koho?

No, Pavel Kolář několikrát řekl, že je vidět na nás, že jsme hodně unavení a že je toho hodně, že bychom měli zvolnit.

Jak vypadá optimistická verze ohledně vašeho prvního startu?

Ještě jsem nad tím nepřemýšlela. Myslím si, že někdy v červenci. Fakt vůbec nevím. Fyzička se snad nemůže úplně vypařit, nemusela bych se do kondice dostávat tak pomalu a dlouho. Uvidím podle nohy.

Železo vám v ní zůstane?

Musí tam být minimálně pět šest měsíců, aby mi kost úplně srostla a byla stoprocentní. Pak záleží na tom, jestli mě budou šrouby tlačit. Můžou tam být tak rok dva. Jejich vyjmutí by mohlo proběhnout v lokální anestezii, mohla bych to absolvovat po sezoně.