Z letošního šampionátu v Ruhpoldingu přivezl Jaroslav Soukup bronz, Michal Šlesingr skončil ve Světovém poháru desátý a v Poháru národů se český tým po letech probojoval na vysoko hodnocené šesté místo světa.

„Šesté místo je návrat ke špičce, ale k té absolutní ještě kousek chybí. Když se nám ale zadaří, tak páté místo je na dosah,“ řekl prezident svazu Václav Fiřtík na tiskové konferenci po návratu českého týmu z finále SP v Rusku.

„Je těžké bojovat s národy s velkou základnou, které můžou sportovce točit. Naši kluci odjeli skoro všechno, což je extrémně náročné, takže je normální, že někomu síly občas dojdou. Ale každý z trojice Šlesingr, Soukup a Moravec bodoval minimálně patnáctkrát a šesté místo je skvělé,“ řekl kouč mužů Ondřej Rybář.

Češi mají na rok rozpočet sedm až osm milionů korun. Norové letos podle Fiřtíka odhalili, že pracují s 16 miliony eur, v přepočtu s 391 miliony korun. „To jsem měl dojem, že jsem se ocitl v jiném světě,“ řekl Fiřtík.

Nesrovnatelné rozpočty mají například i Němci, kteří navíc třeba dostávají milion eur od mezinárodní federace IBU, Češi dostanou 24 tisíc eur. „Říkám tomu přerozdělení peněz, které má IBU k dispozici od partnerů, a ti jsou většinou z Německa,“ konstatoval Fiřtík.

Pokud by český tým měl k dispozici více peněz, určitě by je investoval do zkvalitnění letní přípravy, do možnosti trénovat častěji na sněhu. „Ale je těžký říkat, co chceme, když ty peníze nemáme. Snažíme se vyjít s tím, co máme,“ řekl Rybář. „Norové a Němci mají speciální kamion, kterým jezdí, a jen ten je dražší než rozpočet naší reprezentace, ale o tom to není. Je to o sportovcích, jak k tomu přistupují, jakou mají míru talentu a jak dřou a jakou mají dávku vůle,“ doplnil kouč.

Po dobré sezoně se podle Fiřtíka dojednává nový generální partner svazu, díky kterému by si mohli biatlonisté před domácím mistrovstvím světa zkvalitnit přípravu. Nebo rozšířit realizační tým, protože na finále sezony v Chanty Mansijsku byli z úsporných důvodů jen ti nejnutnější.

Nejmenší realizační tým

„A měli jsme nejmenší realizační tým. A kolikrát chybí fyzioterapeut, protože si to prostě nemůžeme dovolit,“ řekl Rybář.

Vrchol v podobě MS v Novém Městě na Moravě láká fanoušky a Češi si nastavili laťku hodně vysoko. „Bylo by hezký zopakovat medaili,“ zasnil se Soukup a stejně jako Šlesingr a Veronika Vítková dodal, že důležité bude využití výhody domácího prostředí a trénink na Vysočině na střelnici.

„Je to tam o střelbě. Tratě jsou těžké, ale to mi vyhovuje, já jsem si letos plno lepších výsledků prostřílela,“ řekla Vítková, celkově 25. biatlonistka sezony, což je její nejlepší výsledek v kariéře.

Zasloužené volno

Všechny reprezentanty ještě čeká dnes a zítra domácí šampionát v Jablonci a pak už zasloužené volno. „Já ho budu trávit na sněhu, chystám se do Livigna na jarní lyžování,“ těšil se Ondřej Moravec.

„My ještě lyže na půdu odkládat nebudeme,“ řekl Šlesingr za sebe, Soukupa a Vítkovou. Všichni asi vyrazí v dubnu na Kamčatku, kam jsou pozvaní na štědře dotované exhibiční závody.