K výročí si capoeristi dali hezký dárek v podobě nové tělocvičny, která je v suterénu SPŠSE a členové Vem camará capoeira Liberec si ji během prázdnin zrekonstruovali.


Vem camara capoeira Liberec se bude prezentoval o víkendu v Tipsport areně, kde bude mít stánek a krátké vystoupení při sportovním veletrhu Sport live. V 17 hodin se členové capoeiry představí před obschodním domem My Liberec (Tesco), v případě špatného počasí se přesunou do své nové tělocvičny na SPŠSE. Večer od 20 hodin se členové VCCL sejdou v kavárně Klea, ve 3. patře OD Delta. V neděli budou capoeiristi v tělocvičně od 12 a následně od 14 před OD My ve Fügnerově ulici.


"Zájem o capoeiru je enormní, a to i mezi dospělými. Již nyní máme 150 členů, maximálně jich můžeme mít sto sedmdesát," chlubí se Zummer. Vem camará capoeira Liberec měla přes léto soustředění jak pro děti, tak i dospělé, vše s professorem Pacocou. "Brazilský učitel capoeiry Pacoca, se kterým máme spolupráci osm let, je garantem všech našich velkých akcí. Prostě skvělá vizitka," potvrdil Zummer.


Vem camará capoeira má tento rok svůj vrcholný podnik ve Vídni, kde pořádá v listopadu otevřené mistrovství Evropy. "jde o první pilotní mistrovství Evropy pod hlavičkou camará. věřím, že bude srovnatelné s abadou," uvedl Zummer. Již dnes je jisté, že z Liberce na šampionát pojede šest závodníků a k největším medailovým želízkům budou patřit David Zummer a Hana Hošková.

Capoeira představuje unikátní kombinaci tance, akrobacie a netradičního boje. Je umění s osobitou filozofií. Souboj dvou soupeřů je možné nejlépe definovat jako předstíraný boj – hru založenou na improvizaci. Důraz je kladen zejména na plynulost souhry pohybů obou hráčů, což v kombinaci s hudbou a zpěvem činí Capoeiru atraktivním bojovým uměním.