„Jsme několik týdnů před závodem a máme okolo 3500 registrovaných závodníků. To nás naplňuje optimismem a věříme, že spolu s těmi, kdo se ještě přihlásí do konce roku a s těmi, kdo se budou hlásit přímo na závodě, výrazně překročíme celkový počet 4 tisíce závodníků a 41. ročník se tak stane nejúspěšnějším v novodobé historii tohoto závodu,“ říká Marek Tesař, ředitel společnosti Mather Activation, která Jizerskou 50 pořádá spolu se Ski klubem Jizerská 50.

NOVINKY NA TRATI
Organizátoři přichystali novinky na trati, doprovodný program a lákavější ceny. Jizerská 50 tak ke svým 41. narozeninám nadělí všem, kdo přijedou do Bedřichova, pořádnou dávku dárků. A také překvapení.

Kromě hlavního závodu jsou připraveny další varianty. Součástí Patria Direct Jizerské 50 je pět samostatných závodů, na kterých se vystřídají závodníci všech věkových kategorií z více než 15 zemí světa.

Vedle novinky v podobě čipové technologie, která umožní pohodlný kontinuální start několika tisíc závodníků a nezkresluje závodníkův čas, jak tomu bývá u hromadných startů, si organizátoři pohráli s tratěmi tak, aby byly nejen lyžařsky, ale také divácky zajímavější.

MAGISTRÁLA V POHODĚ

Největší otazník se vždy vznáší nad sněhem. Loňský ročník byl zrušen právě kvůli nedostatku sněhu. „V současné době je situace dobrá – ze stránek seriálu Worldlopett je patrné, že Jizerská magistrála je na tom se sněhem téměř nejlépe a předpověď k nám je milostivá – teploty kolem nuly nebo pod nulou a sníh. A to především v období 14 dnů před závodem,“ říká projektový manažer J50 Martin Pešta.

„Přesto jsme připraveni v případě nedostatku sněhu v oblasti startu zasněžit stadion tak, aby byla překonána krizová místa v nižších polohách. Navíc již od počátku prosince hromadíme sníh na tzv. deponiích, ze kterých jej můžeme dle potřeby rozvážet na jednotlivá místa trati.“

Pro všechny závodníky navíc organizátoři připravili ještě další velké překvapení a novinku. Díky společnostem ČEZ, Hervis a Patria Corporate Finance zajistili odměny a prémie nejen pro vítěze celého závodu. V rámci prize money v hlavním závodě na 50 km se letos přerozdělí 21 000 eur mezi prvních šest mužů a prvních šest žen.

Vítěz závodu v mužské kategorii získá 6000 eur, vítězka mezi ženami 3000 eur. Kromě toho ale čekají na všechny účastníky závodu příležitosti přímo na trati – společnost Patria Corporate Finance udělí speciální prémii za průjezd Jizerkou (25 km). První projíždějící získá 3000 eur, druhý 2000 eur a třetí si přilepší o 1000 eur.

Každý 100. závodník, který projede prvním mezičasem na Rozmezí (15 km), obdrží od partnera závodu ČEZ Jizerská 25 značkovou lyžařskou větrovku. Hlavní partner závodu, společnost Hervis, přichystal speciální prémii pro každého 500. závodníka při průjezdu kontrolním bodem na Hřebínku (40 km) v podobě poukázky na nákup zboží v síti těchto obchodů ve výši 1000 Kč.

PODPORA Z MĚSTA

Statutární město Liberec podpoří závod kromě finanční dotace 200 tisíc korun také sobotním (12. 1.) kulturním programem v centru města, na kterém vystoupí mimo jiné lyžařské hvězdy závodu v čele s Martinem Koukalem a legendárním Björnem Dähliem.