V dvaceti kolech nasbírali v šestičlenné skupině A 34 bodů a skončili o jediný bodík za SKV Ústí nad Labem.

V baráži o nasazení do play off se střetnou 12. ledna 2008 v dvojzápase v Brně s tamním klubem JMP, který obsadil druhé místo ve skupině B. O pořadatelství rozhodl vyšší bodový zisk Brna v základní části.

Další liberecký účastník juniorské extraligy, TJ Slavia Liberec, skončil na šestém místě s jediným vítězstvím.

Právě liberecké derby Dukla – Slavia zakončilo základní část. Podle očekávání triumfovala Dukla, která v obou zápasech porazila místního rivala 3:0.

Ivan Jakubíček hodnotil: „Průběh zápasů se Slavií byl de facto jednoznačný. Přistoupili jsme k nim zodpovědně, protože přece jen se jednalo o derby a navíc nás postihla nepříjemná marodka. Na střídání moc hráčů nebylo, přesto jsme chtěli obě utkání vyhrát a to se podařilo vcelku hladce.“

Juniory Dukly postihlo zejména zranění opory Martina Vodvárky v předchozím dvoukole v Českých Budějovicích.

„Byla to velice nešťastná situace hned na začátku utkání, za stavu 2:1 v prvním setu…,“ popisuje Jakubíček. „Hráč Budějovic dopadl po smečařském pokusu na naši polovinu a Martin si o jeho nohu poranil kotník. Zprvu to vypadalo na běžný výron, jenže rentgen v nemocnici zjistil daleko závažnější poranění – přetržené vazy v kotníku… Martin se pak hned v pondělí podrobil operaci a vzhledem k závažnosti zranění je pro zbytek sezony odepsán. Pro nás je opravdu citelná ztráta, protože on byl jedním z klíčových hráčů na postu univerzála i smečaře a dokázal uhrávat těžké body. Pro nás z toho teď vyplývá soustředit se na kvalitní přihrávku, abychom se do těch těžkých bodových situací vůbec nedostávali.“

Bratr Martina Vodvárky Jan v posledním dvoukole také chyběl, a to kvůli viróze.

S druhým místem po základní části je trenér Jakubíček spokojen, důležité však bude účinkování v play off.

Do ní se již dostalo osm družstev: SKV Ústí nad Labem, VK Dukla Liberec,VK České Budějovice, USK Praha, Spartak Velké Meziříčí, JMP Brno, Fatra Zlín a VK DHL Ostrava.

Liberec měl výbornou první čtvrtinu extraligy, kdy všech deset domácích zápasů vyhrál. Horší to bylo na palubovkách soupeřů. Potom ale bylo důležité, že se podařilo vyhrát jeden z dvojice zápasů na palubovce Českých Budějovic.

V termínu 12. ledna se týmy střetnou o nasazení. Dukla bude podle výsledku z Brna nasazena buď jako číslo 3, nebo číslo 4. Samotná play off potom bude probíhat o víkendech od čtvrtfinále vždy jedním sobotním a jedním nedělním zápasem systémem doma – venku.

Výsledky posledního dvoukola skupiny A:

Dukla Liberec – Slavia Liberec 3:0 (13, 21, 18) a 3:0 (17, 17, 22). Sestava Dukly: Carba, Švejda, Jůna, Žáček, Hlinovský, Vaněček, libero Kořán. V druhém zápase nastoupili Kokeš a Špringl.

USK Praha – Ústí nad Labem 1:3 a 2:3, Příbram – České Budějovice 0:3 a 0:3.

Konečné pořadí základní části extraligy juniorů, skupiny A:

1. SKV Ústí nad Labem 35 bodů, 2. VK Dukla Liberec 34, 3. VK České Budějovice 33, 4. USK Praha 31, 5. VO Kocouři Vavex Příbram 26, 6. TJ Slavia Liberec 21.

V minulé sezoně obsadili junioři Dukly Liberec v konečném pořadí extraligy po play off čtvrté místo, letos by rádi dosáhli na medaili.

Titul juniorských přeborníků obhajuje Brno, na druhém místě v ročníku 2006–2007 skončila Příbram a na třetím Ústí nad Labem.