Nejlepší evropští rallycrossoví jezdci se zde utkají o body již pojedenácté. Letošní sezona je ve všech vypsaných divizích velmi vyrovnaná a tak se bude o mistrech Evropy rozhodovat při posledním závodě.

Ve startovní listině, kde je přihlášeno 88 jezdců, neschází favorité jednotlivých divizí.

Tradičně nejsledovanější je Divize 1. Zde startují speciály o výkonu přes 500 koní a náhonem na čtyři kola. Po osmi odjetých závodech vede průběžné pořadí Kenneth Hansen s Citroënem C4. Má tříbodový náskok před trojící jezdců – Jernbergem (Ford Focus), Larssonem (Škoda Fabia) a Isachsenem (Ford Focus).

„Věříme, že na domácí trati se také prosadí český reprezentant Pavel Koutný, který letošní sezónu absolvuje s Fordem Focus a je zatím na průběžném jedenáctém místě,“ přeje si ředitel závodu Jan Mochan.

V Divizi 1A startují speciály s jednou poháněnou nápravou a objemem do 1600 ccm. K mohutnému závěrečnému finiši se rozjel Jaroslav Kalný, který startuje s Peugeotem 206. Vyhrál poslední dva závody a ve finále si to rozdá s Keersmaeckerem, který závodí s Opelem Corsa. Podobná situace je v boji o třetí místo. Zdeněk Čermák se svoji Škodou Fabia ztrácí dva body na francouzského jezdce Bossarda, který startuje s Citroënem C2.

V Divizi 2 mohou startovat vozy skupiny N s objemem motoru do 2000 ccm a pohonem jedné nápravy. Zde je pohled na průběžné pořadí velmi příjemný. K titulu má nejlépe nakročena dvojice českých reprezentantů Tomáš Kotek a Roman Častoral. Jejich vzájemný souboj bývá vždy ozdobou evropského i mistrovského závodu Divize 2.

Novinkou letošní sezóny je Rallycross Cup, který je určen pro speciály s atmosférickým motorem o objemu 2000 ccm s poháněnou zadní nápravou. Předpisy umožňují udělat pohon zadní nápravy i z vozu, který tak nebyl homologován. Jistým mistrem Evropy už je belgický jezdec Jos Sterkens.

V Poháru národů je pro nás situace velmi příznivá. Zatím jsme na prvním místě s devítibodovým náskokem před Belgii. Do výsledků se v jednotlivém závodě každému státu počítá součet výsledků nejlepších jezdců z každé divize. Do hodnocení ME se počítají všechny závody.

„Věřím, že se našim reprezentantům podaří, po jednoroční přestávce, opět vybojovat titul mistrů Evropy,“ říká Mochan.

PROGRAM:

sobota 22. září
11:00 – 12:00 1. Volný trénink
12:45 – 13:45 2. Volný trénink
14:15 Oficiální měřený trénink
16:30 Začátek 1. série rozjížděk
neděle 23. září
09:00 – 10:00 Warm Up
10:30 Začátek 2. série rozjížděk
13:00 Začátek 3.série rozjížděk
14:45 Prezentace jezdců
15:40 Start finálových jízd