Do zápasu vstoupili lépe nejvýše nasazení, když si díky Kubalovým blokům a chybám soupeře záhy vypracovali pětibodový náskok. Ten už udrželi až do konce a úvodní sadu vyhráli 21:17.

Úvod druhé sady měl podobný průběh, jen v opačném gardu. Nad sítí tentokrát kraloval Lébl a společně s Bízou vedli už 10:5. Pak Pavlasovi začal vycházet riskantní servis a záhy byl stav vyrovnaný. Kubala s Pavlasem se pak dostali do vedení 18:16, ale při oddechovém čase vypadli z rytmu a soupeř si pěti body za sebou vynutil rozhodující sadu.

V ní už hráli v lepší pohodě opět Kubala s Pavlasem a vyhráli ji bez problémů 15:8, když Bíza při mečbolu zasmečoval do autu.

„Tentokrát rozhodlo Jardovo nekompromisní podání, z jasného druhého setu jsme ještě udělali drama. Jarda byl nejlepší hráč na hřišti a já jsem rád, že jsem titul získal právě s ním,“ řekl České televizi Kubala, který loňskou sezonu odehrál s Bízou.

„Hráli jsme špatně,“ povzdechl si Bíza, jemuž tak unikl třetí titul šampiona. Ty předchozí dva získal s Igorem Stejskalem a Miroslavem Svobodou. „Možná byla chyba, že jsme turnajem prošli až příliš hladce.“

A ve finále hráli opatrněji než jejich protivník. „Když jsme míč nadrazili nebo čapli, tak jsme ho nesložili,“ zoufal si Bíza. „A nešel mi ani servis.“

Bíza s Léblem měli v semifinále po jasně vyhrané první sadě hodně práce s párem Pavel Kolář, Martin Tichý. Po dramatické koncovce zvítězili až 26:24. „Situaci jsme si v závěru druhého setu zkomplikovali zbytečnými chybami, ovšem naši soupeři podali nesmírně bojovný výkon,“ řekl po utkání Bíza.

Kolář a Tichý, kteří se chystají na evropský šampionát do 23 let na Kypru, nakonec ve Slavkově získali bronz. V duelu o třetí místo zvítězili nad předloňskými mistry republiky Josefem a Petrem Benešovými 2:0.

Ve čtvrtfinále potkala smůla jednoho ze spolufavoritů Pavla Rotrekla, který si poranil záda a musel společně se svým spoluhráčem Robertem Kufou z turnaje odstoupit.

Výsledky:
Finále: Kubala, Pavlas - Bíza, Lébl 2:1 (17, -18, 8), o 3. místo: Kolář, Tichý - J. Beneš, P. Beneš 2:0 (17, 20), semifinále: Bíza, Lébl - Kolář, Tichý 2:0 (11, 24), Kubala, Pavlas - J. Beneš, P. Beneš 2:0 (12, 19). Další pořadí: 5.-6. Moník, Habr a Weiss, Šimko, 7.-8. Sedláček, Pak a Dumek, D. Kufa.

Bízovým velkým snem je účast na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008. S Léblem tvoří jednu z našich dvou špičkových dvojic.

Objíždějí turnaje Světové série kvůli získávání bodů do žebříčku, podle kterého se bude rozhodovat o účastnících olympiády. „Turnaje budou probíhat ještě příští rok před olympiádou, ale bodový základ je potřeba uhrát letos, kdy ta porce bodů bude zásadní. Za rok bychom to asi už těžko honili,“ uvedl Michal Bíza.

Na olympijské hry postoupí 24 nejlepších párů z žebříčku, ale česká dvojice může být zřejmě i níž, protože z každé země můžou postoupit jen dva páry a třeba Brazilci, Švýcaři nebo Rakušané mají ve špičce více dvojic.

Na zatím poslední soutěži grandslamového turnaje Světového okruhu v plážovém volejbalu v Klagenfurtu došli v kvalifikaci Martin Lébl s Michalem Bízou z českých párů nejdál, v rozhodujícím utkání však za 45 minut podlehli brazilským favoritům Harleyovi a Pedrovi 0:2 na sety. Třiatřicáté místo jim do předolympijského žebříčku přidalo 40 bodů.

Předtím v Montrealu dosáhli nejlepšího výsledku ve Světovém okruhu v krátké společné kariéře na písku. V opravném pavouku dvakrát vyhráli a skončili třináctí. Za umístění si připsali 180 bodů do světového žebříčku.

Plážový volejbal se poprvé představil jako ukázkový sport na olympijských hrách v Barceloně 1992 a za rok se stal regulérním olympijským sportem.