O historii TJ a o nejstarších oddílech krasobruslení, ledního hokeje a plavání jsme podrobně informovali před třemi týdny, dnes se ohlédneme za historií některých dalších oddílů TJ Slavia.

Sportovní gymnastika

Oddíl sportovní gymnastiky byl mezi prvními, který zahájil svoji činnost již jako kroužek ODPM. Mezi prvními trenéry byl pan Bareš, později Hana Schubertová, Milan Veselý a dlouholetý předseda oddílu pan Kaut. Z důvodu nedostatku trenérů a funkcionářů ukončil oddíl SG svou činnost v roce 1989.

Oddíl volejbalu

Volejbalový oddíl byl založen v roce 1970 v rámci tělovýchovného kroužku ODPM a dosud používá původní název TJ Slavia DDM Liberec. U zrodu klubu byl učitel tělocviku Rudolf Malý, který na ZŠ v Rochlici několik sezon vedl školní družstva, jež se později stala jádrem nového oddílu. Teprve později se začali přidávat žáci z ostatních libereckých škol. Mgr. Malý má největší zásluhu na tom, že se v Liberci na velmi dobré úrovni po více než čtyřiceti letech pěstuje chlapecký volejbal. Dívčímu volejbalu se v Liberci věnovala či věnuje řada jiných sportovních klubů – Lokomotiva, Textilana, VK TU.

S činností oddílu jsou dále nejvíce spojena jména dvou žáků rochlické školy a později hráčů Slavie Josefa Nohýnka, dlouholetého trenéra, a ing. Petra Prokopa, dnešního místopředsedy oddílu a zároveň trenéra kadetů SCM.

Volejbalisté Slavie mají za sebou vynikající výsledky v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Družstva získala řadu republikových mistrovských a pohárových titulů a medailí ve skromných podmínkách, bez vlastního zařízení, a vyrostlo v nich mnoho talentů a reprezentantů, účastníků evropských i světových šampionátů, případně hráčů nejvyšších soutěží.

Základy volejbalové abecedy a lásku ke sportu vůbec zde dále získalo několik set sportovců, kteří se později uplatnili v nižších soutěžích, nebo volejbal hráli a dodnes hrají alespoň pro vlastní potěchu.

„Klubem samozřejmě prošlo rovněž mnoho kluků, pro něž sice volejbal znamenal třeba jen nepříliš významnou epizodu jejich života, ale umožnil jim alespoň podílet se v době dospívání na něčem smysluplném, poznat disciplínu, naučit se soběstačnosti, užít si legrace v dobré partě – a to bylo pro všechny, kdož se na trénincích a organizaci života oddílu podíleli, minimálně stejně důležité jako dosažení vrcholných úspěchů družstev či jednotlivců,“ napsal v brožuře „33 let volejbalu ve Slavii Liberec“ Petr Prokop.

Volejbalovým příznivcům stojí za připomenutí, že ve Slavii Liberec začínali svou kariéru například Pavlas, Grabmüller, Krebs, Smolka ml., Fikar, Kolář, R. Vodvárka, Smíšek, Kubeš, M. Tomáš, Rak, Pikeš, Dittrich, Polák, Kučera, Čermák, Vencovský, M. Vodvárka…

Tělesně postižení

Oddíl tělesně postižených sportovců TJ Slavia je od roku 1975 začleněn do svazu Spastic Handicap ČF se sídlem v Teplicích, kde sídlí i největší tělovýchovná jednota postižených Nola Teplice.

V samotném začátku byly v Liberci pouhé dvě desítky registrovaných sportovců, kteří pravidelně v rámci rehabilitace trénovali a učili se plavat v tehdejších Městských lázních. Ostatní sporty provozovali pouze při přípravě na meziústavní hry, které se konaly pravidelně každé dva roky. Až po roce 1985 došlo k rozšíření sportovní činnosti handicapovaných o stolní tenis, atletiku, dráhové kuželky, závěsný kuželník a v posledních letech se stala pro vozíčkáře a těžce postižené sportovce velmi oblíbeným sportem boccia.

Hra je modifikací klasické hry boccia, která původně vznikla z římských zábav v Itálii. Další podobu a kořeny této hry můžeme vidět ve francouzské hře „petanque“ či „boules“ či anglickém „lawn bowling“ (trávníkovém bowlingu).

V disciplínách tělesně postižených se konají každoročně mistrovství ČR a nejlepší závodníci jsou zařazováni do reprezentačních družstev.

Z libereckých patří mezi nejúspěšnější plavec Jan Halaburt – mistr ČR ve své zdravotní skupině a účastník dvou mistrovství Evropy a jednoho mistrovství světa.

Ilona Chládková reprezentuje v atletice. V roce 1997 se stala mistryní Evropy v hodu diskem, pravidelně se umísťuje na předních příčkách MČR v disku, oštěpu a vrhu koulí. Je zároveň několikanásobnou mistryní ČR v dráhových kuželkách v kategorii juniorek a v poslední době v kategorii žen.

Mistry ČR v závěsném kuželníku se již několikrát stala smíšená čtyřčlenná družstva Slavie, za niž startují dvě družstva v dlouhodobé soutěži, 1. lize. V jednotlivcích se několikrát za sebou stala mistryní ČR Alena Hájková.

Téměř každoročně má oddíl TPS TJ Slavia zástupce ve vyhlášení ankety o nejlepší sportovce okresu Liberec. Ocenění nejlepších se dostává pravidelně nejlepším sportovcům i v rámci české federace Spastic Handicap.

Od roku 1985 byl trenérem tělesně postižených Jan Bachtík, později předseda oddílu, jímž je až dosud, a manažerkou se stala od roku 2002 Ilona Chládková.

V roce 2000 došlo k rozdělení členů oddílu TPS, když vznikla samostatná tělovýchovná jednota Jedlička Liberec. Důvodem byl zejména vysoký počet členů, přesto jich má nadále oddíl TPS Slavie celkem 152.