Na tento šampionát jsem se poctivě připravoval jeden a půl roku. Včetně životosprávy. Snad jen na silvestra jsem si dal skleničku,“ říká s úsměvem Radek Lonc.

Získal jste titul mistra světa. Co byste ještě chtěl v amatérské kulturistice dokázat?

Mým snem je vyhrát nejprestižnější soutěž amatérské kulturistiky na světě, kterou je Mr. Universe. Již šedesát let se koná v Anglii stále ve stejné síni. Nejlépe jsem tam zatím skončil pátý. Dvakrát tam triumfoval i Arnold Schwarzenegger, můj vzor. Když jsem ho v patnácti letech viděl, chtěl jsem být jako on. Kvůli němu vlastně kulturistiku dělám.

A co evropský šampionát?

V loňském roce jsem těsně před začátkem evropského mistrovství uklouzl a přetrhal si vazy v kotníku, takže jsem se ho nemohl zúčastnit. Evropský titul ale také chci.

Věřil jste, že si z mistrovství světa na Maltě povezete pohár pro vítěze?

Do třetího místa jsem chtěl skončit určitě. Rok a půl jsem se svědomitě připravoval, jednu hodinu denně trénoval, poctivě dodržoval životosprávu.
Co vůbec rozhoduje o tom, kdo je v kulturistice nejlepší?
O vítězi rozhodují rozhodčí. Nejprve porota zhodnotí vyváženost celé postavy. Pak každý závodník předvede volnou sestavu, ve které se snaží zaujmout tím, co je podle něho jeho předností.

Čím jste se snažil zaujmout porotu vy?

Mou předností jsou ruce a boční pózy. Obvod paží mám 57 centimetrů, čímž se u nás asi může pochlubit málokdo.

Kulturisti mají speciální stravovací režim. Jak vypadá ten váš?

To je různé, protože si musíte hlídat obsah sacharidů, ale hlavně jím maso. Kuřecí nebo hovězí. Já preferuji spíše hovězí, protože jenom kuřecí by byla nuda. Taková svíčková je povzbuzující (smích). Když mám den se sacharidovou nulou, kdy nesmím jíst žádné cukry, sním třeba kilo a půl hovězího masa za den.

Teď vážíte 127 kilogramů. Přitom na Maltě jste vážil „jen“ 113 kilogramů. Jak to?

Na soutěž je třeba se zbavit co největšího množství vody, aby svalová hmota lépe vynikla. Dosáhnete toho tak, že několik dní před šampionátem začnete hodně pít. Třeba deset až dvanáct litrů tekutiny denně. Ledviny si pak zvyknou tak velké množství vody vylučovat. Před závodem pak přestanete pít úplně, ale ledviny stále pracují a vodu z těla vylučují. Proto takový hmotnostní skok.

Ledviny tedy asi dostávají hodně zabrat, ne?

To ano, ale musíte to vydržet. V průběhu závodů nepijete třeba až třicet hodin v kuse. Ale pro mě je nejvíce nepříjemné, že si musíte před soutěží oholit celé tělo.

Kulturistiku děláte jen na amatérské úrovni. Jaké máte zaměstnání?

Pracuji jako kuchař na jedné liberecké diskotéce. Vaření je můj koníček. Takže maso si umím připravit dobře. Já jím pořád (smích).