Zapomeňte na značky, které určují, kam nesmí vozidlo s letními pneumatikami. Ty už neplatí. Od prvního srpna je tu totiž novela zákona. Zimní pneumatiky jsou od prvního listopadu povinné po celé zemi. Ale má to háček.

Zimní pneumatiky jsou povinné, ale jen ve dvou případech. „Je to v případech, kdy je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo když lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat,” vysvětluje Veronika Hodačová z Policejního prezidia.

Pokud tedy podle předpovědi začne mrznout a sněžit až v prosinci, auta mohou zůstat na letních. Ale například někteří liberečtí řidiči už mají přezuto teď. „Víme, jak to tu chodí, nasněžit může v polovině října. Už teď je celkem zima, tak jsem raději přezul,” prozradil Jan Vonášek z Liberce.

Sami policisté vnímají, že nový zákon a jeho výklad může působit do jisté míry problematicky. Řidičům se proto snaží poradit. „Lidé by měli přihlédnout k několika skutečnostem. Měli by se zajímat o aktuální teplotu, srážky a také předpověď počasí,” podotkla Hodačová.

Ke stejným skutečnostem poté bude přihlížet i policie. „Žádné kontroly hned prvního listopadu neplánujeme, to ale může přijít se změnou počasí,” varovala policistka.

Pokud řidič pojede na sněhu na letních, může zaplatit až dvoutisícovou pokutu. Policisté mu mohou také zakázat řízení auta. A dál půjde po svých.

Přesto, že tedy vlastně řidiči mít zimní pneumatiky nemusí, policisté je doporučují. „Radíme, aby své vozidlo na zimní pneumatiky přezuli automaticky. Vyhnou se tak nepředvídaným situacím, které může počasí přinést, a následným komplikacím,” uzavřela Hodačová.

Před zimou jsou zimní pneumatiky velmi žádané i mezi zloději. Ten v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích jich nakradl rovnou na tři auta. „Ukradl je ze zamčeného sklepa, kam se vloupal. Škoda je patnáct tisíc korun,” řekla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

I další zloděj už má zimní pneumatiky. K nim si přibral i hliníkové disky. Ke krádeži došlo v ulici Seniorů v Liberci. „Vloupal se do sklepní kóje. Majiteli způsobil škodu za čtyřicet tisíc korun,” řekla Knopová.