Policie 60letého zaměstnance obvinila z usmrcení z nedbalosti na základě vyjádření odborného znalce. „Zaměstnanec podle znalce porušil důležitou povinnost, která vyplývá z jeho zaměstnání, kdy chybnou technikou jízdy vytvořil lyžaři náhlou a neočekávanou překážku, v důsledku které došlo ke střetu,“ vysvětlila mluvčí krajské policie Vladimíra Šrýtrová.

ZABÍRAL MOC MÍSTA

Podle znalce tedy nejel řidič při okraji sjezdovky a čtyřkolka svou šíří zabírala více než jednu třetinu prostoru, které bylo zúžené v místě terénního zlomu.

ŘIDIČ NEHOUKAL

Jak dále dodala Šrýtrová, řidič také porušil při jízdě důležitou normu pro lyžařské areály a použil pouze optické výstražné zařízení, ačkoliv měl užít v tomto případě i akustický signál.

Ski areál Ještěd. Ilustrační foto
Po srážce se čtyřkolkou na libereckém Ještědu zemřel lyžař

ZKUŠENÝ ZÁCHRANÁŘ

Ředitel Sportovního areálu Ještěd (SAJ) Jan Svatoš byl informací, že řidič nepoužil houkačku překvapený. „Nevím, jak k tomu odborný znalec došel, ale zrovna tento zaměstnanec často houkal, i když nemusel,“ sdělil Svatoš, podle kterého se jednalo o zodpovědného a zkušeného záchranáře.

SRÁŽCE UŽ NEZABRÁNIL

K neštěstí došlo 29. ledna, kdy kolem desáté hodiny dopoledne sjížděl padesátiletý muž sjezdovku Liberecká. Mezi spodní částí lanové dráhy Černý vrch a křížením se sjezdovkou Skalka narazil do čtyřkolky Horské služby. Ta jela zrovna na pomoc s transportem pacienta, který se nacházel v nepřístupném terénu. Záchranář údajně viděl lyžaře už na 50 metrů, srážce však nedokázal zabránit. Zranění, která muž při nehodě utrpěl, byla podle Šrýtrové natolik vážná, že se ho ani přes veškerou snahu nepodařilo zdravotníkům zachránit a muž krátce po převozu zemřel.

Ještěd od Rozstání.
Ukázalo se, že zájemci o Ještěd nejsou

Vyšetřování tragédie probíhalo půl roku a policisté si nechali vypracovat odborné posudky jak z oboru zdravotnictví, soudního lékařství a toxikologie, tak i z dopravních oborů. „Proběhlo rozsáhlé šetření na místě, kdy jsme vyslechli řadu svědků,“ potvrdila Šrýtrová, podle které může jít zaměstnanec Horské služby do vězení až na šest let.

NEBYLO TO POPRVÉ

Není to poprvé, co na Ještědu došlo ke srážce s fatálními následky. Už před dvanácti lety zde zahynula podobným způsobem 31letá žena. K události došlo na místě, kde se křížila Televizní cesta se sjezdovkou. Později zde SAJ postavil tunel. Po letošní tragédii vedení areálu žádné speciální bezpečnostní opatření nezavedla. „Jsou tam už vykřičníky, které lyžaře upozorňují, aby nejezdili rychle. Nemáme možnost zavést další opatření,“ dodal Svatoš, který už v zimě upozorňoval, že řada lyžařů přeceňuje své schopnosti.