Zastavit a převléct se, najíst nebo uvázat kravatu? Pro řadu řidičů něco neobvyklého. Vše zvládají za jízdy, alespoň do té doby než nabourají. Podle studie každou desátou nehodu způsobí nepozornost řidiče, který se rozptyluje jinými aktivitami.Sedmadvacet procent dotázaných řidičů přiznalo, že se během řízení věnuje věcem, které odvádějí jejich pozornost. Ladění rádia nebo zapalování cigarety přitom patří mezi nejběžnější aktivity. Studie například upozorňuje i na úpravu zevnějšku ve zpětných zrcátkách nebo nasazování si hodinek, šperků či jiných módních doplňků.

„Mnohé z těchto činností se při řízení motorového vozidla nepovažují za riskantní a řidič často ani nepostřehne, že se jimi zabývá. Dějí se jako by mimochodem. A to je přesně ten důvod, proč jsou tak nebezpečné," vysvětlil k závěru mezinárodní studie Jörg Kubitzki, specialista na dopravní nehody v Allianz centru pro technologie.

Každý pátý řidič přiznal, že se během jízdy převléká. „Během letních dnů chvíli trvá, než rozpálené auto klimatizace vychladí, a tak se často stává, že řidiči odkládají přebytečné vrstvy oblečení během jízdy. Během této chvíle nejen že nevěnují pozornost okolí, ale ani nedrží správně volant. A to je snadno může stát i život," říká Kubitzki.

Jeho slova potvrzuje i profesionální řidič Martin z Liberce. „Bohužel i já to dělám. Během jízdy se mi prostě nechce zastavit a často ani není kde. Musím ale přiznat, že za tu dobu co jezdím, vycvičil jsem si takový grif, že to zvládám během pár vteřin," dodává s úsměvem. Následky však mohou být tragické.

Své o tom ví mladý řidič ze Zásady. Ten naopak před pár lety ladil rádio, když projížděl obcí Jílové u Držkova. Jel svým Mercedesem ve směru od Železného Brodu na Držkov a ve chvíli nehody vyjížděl ze zatáčky. Vyjel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem Volkswagen Golf. Tři cestující nehodu odnesli zraněním. Podobně končí i hledání zapálené cigarety pod sedačkou nebo pátrání po vyzvánějícím mobilu v kabelce.