Do nemocnice ji musel přepravit vrtulník, informoval náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš. Další z děvčat ze srážky vyvázlo bez následků. Kdo nehodu zavinil, zatím jasné není.

Neštěstí se stalo kolem 09:45 na červené sjezdovce. Zraněné vyrazil na pomoc dvoučlenný tým horských záchranářů. „Ti na místě zjistili, že zraněná dívka neměla přilbu a utrpěla pravděpodobně úraz krční páteře,“ uvedl Klepš.

Horští záchranáři jí límcem zafixovali krk, umístili ji do vakuové matrace a na saních za sněžným skútrem ji dopravili na harrachovský heliport. Tam ji převzala posádka vrtulníku.

Horská služba rekreanty varuje, že povrch sjezdovek je v těchto dnech v ranních hodinách tvrdý a umrzlý. Během dne se však na slunci tvoří měkký mokrý sníh.

Lyžaři i snowboardisté by tomu proto měli přizpůsobit rychlost a styl jízdy a dávat pozor, kde se na sjezdovce pohybují ostatní.

Nezbytností jsou také ochranné pomůcky, hlavně přilba. „Je důležité, aby si všichni návštěvníci našich sjezdových tratí uvědomili, že přilba je chrání od těžkých poranění při pádu či srážce a v mnoha případech dokáže i zachránit život,“ upozornil Klepš.(čtk)