Klouzalo to zejména na silnicích nižších tříd. Ty byly sjízdné jen s největší opatrností a za dostatečného umu řidičů. „Jel jsem chvíli po poledni ze Železného Brodu na Pěnčín, před Dupandou jsem měl pocit, že to nevyjedu, neustále mi to v rozsoleném sněhu klouzalo. Navíc i ze strany na stranu, neměl jsem nad řízením skoro žádnou kontrolu,“ popsal sedmačtyřicetiletý Jan.

Sněžení začalo v úterý a kulminovalo v noci ze středy na čtvrtek. „Během středečního večera a noci na čtvrtek jsme zasahovali především u dopravních nehod, zapadlých vozidel a spadlých stromů na komunikace. V obci Frýdštejn na Jablonecku jsme vyprošťovali autobus,“ přiblížil mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje David Kořínek.

Havaroval i sypač

Profesionální hasiči měli napilno už od úterý. V Českém Dubu zasahovali třeba u nehody autobusu s osobním automobilem a v Dolánkách u Turnova u převráceného sypače. „Jeho řidič se pohyboval ve směru od Malé Skály na Turnov po silnici I/10, když na křižovatce s místní komunikací vedoucí na Dolánky vyjel do protisměru a následně mimo silnici, kde se při pádu ze svahu opakovaně přetočil přes střechu a zastavil se až o strom,“ přiblížila mluvčí krajské policie Ivana Baláková.

V noci na čtvrtek v kraji napadlo na některých úsecích silnic až 20 centimetrů sněhu. Veškerá technika krajské společnosti Silnice LK (cca 60 sypačů na všech okruzích) jezdily od večera do rána nepřetržitě. Aktuálně jsou komunikace v kraji sjízdné, některé horské úseky však se zvýšenou opatrností. Od čtvrtečního rána silničáře trápil především vítr, který vytvářel lokální sněhové jazyky.

Složitá situace panovala ve druhém největším městě Libereckého kraje – Jablonci nad Nisou. Radnice kvůli sněhu přistoupila k vypnutí parkovacích automatů. „V této chvíli jsou jablonecká parkoviště pod sněhem, dokud nebudou opět zcela uklizená, nebudeme za ně vybírat poplatek. Proto vypínáme všechny parkovací automaty ve městě, v centru i jeho okolí včetně těch u přehrady,“ sdělil jablonecký primátor Jiří Čeřovský. Zpoplatněné parkovací plochy teď budou technické služby postupně uklízet. Jakmile bude sníh pryč, automaty se znovu spustí.

Lužické hory se připravují na nával turistů
Kam na lyže? Nejen Jizerky, běžkaři objevují i Lužické hory

Sníh přináší problémy také městské autobusové dopravě. „V samotném centru to nebylo nic zásadního, některé spoje měly zhruba pětiminutové zpoždění. Největší komplikace v souvislosti se sněhem byly na Maxově, kde ve středu od 16 do 19 hodin autobusy nejezdily, protože uvázly mezi Lučany nad Nisou a Maxovem,“ přiblížil ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Problém měl i první čtvrteční ranní autobus. „Na Maxově zapadl a vyproštění trvalo dvě hodiny. Následující spoj vyjel jen k Hornímu Maxovu a vracel se zpět,“ doplnil Wejnar.

Uzavírky

Kvůli sněžení byl nebo je omezen či zcela uzavřen provoz na několika komunikacích v Libereckém kraji. Od 5 hodin ráno v úterý 12. ledna byl do čtvrtečních 14 hodin uzavřen pro nákladní vozidla úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem. Až do pátečního rána byla kvůli popadaným stromům uzavřená silnice u obce Slunečná na Českolipsku. Městský úřad Frýdlant uzavřel pro těžké nákladní vozy jednu z příjezdových cest k hraničnímu přechodu Bogatynia.

Liberecký kraj od pondělí 18. ledna uzavře další ze silnic 3. třídy z Jeřmanic do Rádla. Stovky automobilů si tudy denně zkracují objížďku rekonstruované křižovatky Rádelský mlýn. Problémy tu způsobovali především řidiči kamionů, kteří na silnici vjížděli i přes zákaz. „Během jediného dne čtyři nákladní vozidla vjela do zákazu a silnici ucpala, protože ve sněhu zapadla. Několik hodin pak trvalo, než se je podařilo vyprostit,“ přiblížil vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Silnice bude pro tranzitní dopravu uzavřena do konce března, místní obyvatelé mají vjezd povolen.