Podle silničářů na Českolipsku za poslední čtyři hodiny místy napadlo až deset centimetrů sněhu a všichni pracovníci vyrazili do terénu.

Počasí už si vyžádalo několik dopravních nehod a komplikací. U Jablonce nad Nisou, na silnici 28717 (Na Hutích) se tvořily kvůli sněhové pokrývce kolony. U Hrádku nad Nisou, mezi Horním a Dolním Sedlem, se srazil autobus s pluhem. Nikdo se nezranil, silnice byla však neprůjezdná. V centru Chrastavy pak boural autobus a osobní auto. Neprůjezdný byl také hlavní tah na Prahu, ve směru z Turnova na Liberec. U Paceřic uvázly kamiony, ve směru od Hodkovic na Turnov pak sypač v příkopu. Ve Cvikově na silnici 13 komplikoval dopravu kamion, který stál napříč. Na sociální síti facebook pak řidiči informovali i o problémech se sjízdností "Šébru", silnice mezi Svorem na Českolipsku a Dolním Podlužím na Děčínsku. 

„Zatím evidujeme desítku výjezdů. Jedná se převážně o popadané větve a dopravní nehody bez zranění,“ informoval ráno zastupující mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský.

Počasí zkomplikovalo i provoz městské hromadné dopravy. „Z důvodu neprůjezdnosti vozovek není obsluhována na lince MHD č. 20 zastávka Pilinkov. Linka č. 16 je obsluhována pouze v úseku Liberec, Fügnerova - Machnín a zpět. Některé spoje MHD jsou zrušeny bez náhrady z důvodu špatné průjezdnosti komunikací,“ uvedl na sociální síti Dopravní podnik měst Liberec a Jablonec nad Nisou.

Meteorologové informovali, že má sněžení během dne ustávat, nejdéle má však sněžit právě na severu, hlavně na horách. "Podle radarových odhadů i srážkoměrných měření se vyskytuje silné sněžení a mohlo napadnout víc než tři centimetry mokrého sněhu za jednu hodinu nebo víc než šest centimetrů za tři hodiny. Intenzita sněžení postupně zeslábne," uvedl pro ČTK Český hydrometeorologický ústav.

Policisté od půlnoci k dopoledni evidovali více než dvě desítky nehod. "Žádáme všechny řidiče, aby vyjížděli jen v případě nutnosti, přizpůsobili rychlost stavu a povaze vozovky a současně i povětrnostním podmínkám a především dbali pokynu policistů," sdělila policejní mluvčí Adéla Fialová.

Sypač s radlicí odklízí sníh ze silnice 35 mezi Libercem a Turnovem, kde uvízly kamiony, 18. ledna 2023, Paceřice na Liberecku
První letošní sníh místy omezil dopravu. Cesty ale většinou zůstaly sjízdné

Až do odvolání v návaznosti na vývoj stavu sjízdnosti došlo k uzavření silnice III/2904 přes Oldřichovské sedlo pro vozidla s hmotností přesahující 6 tun mimo autobus v úseku Mníšek - Raspenava.

Podle hejtmana Libereckého kraje je dnešní kalamitní situace na silnici I/35 mezi Turnovem a Libercem je způsobena selháním dodavatele zimní údržby, tedy selháním společnosti Eurovia, která se o sjízdnost silnice stará. „Požádal jsem proto generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla o zjednání okamžité smluvní nápravy s dodavatelem služby. Krajská společnost Silnice LK poslala na úsek svoje sypače. Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor ČR a těžká odtahová technika. Přestože se nejedná o krajskou silnici, všem lidem, kteří v koloně uvízli, se za Liberecký kraj omlouvám,“ okomentoval situaci Martin Půta. „Budu požadovat rychlé jednání s cílem, aby se tato situace neopakovala. Na většině krajských silnic je situace pod kontrolou,“ dodal.