Stůj, nebo pustím psa! Chyť ho! Pusť! To by byla nejčastější slova, která se rozléhala libereckými Pavlovicemi, na osmém ročníku poháru služebních psů. Letos změřilo své síly v Poháru Městské policie Liberec na 32 psovodů se svými parťáky. Chladnější počasí plně vyhovovalo služebním psům, takže byly vidět zajímavé výkony. Do areálu Kynologického klubu se přišla podívat na jednotlivé disciplíny stovka návštěvníků. Jednotlivé úkoly pro převážně ovčáky, byly uzpůsobeny tak, jako v reálu.

„Dopoledne jsme tu měli zadržení přes vodu, kontrolovala se odvaha přes vodní tok. Letos tu mohli návštěvníci také vidět prohledání v autobusu, kde byl ukrytý pachatel a pejsek ho musel najít, navíc při odvádění z autobusu byl psovod napadený dalším pachatelem, takže pejsek musel ukázat, jak dokáže toho svého psovoda chránit," popsal ředitel soutěže Jiří Kolář.

Pejsci dostali zabrat i v jiných disciplínách, zkoušela se také jejich poslušnost nebo protiútok. „Letos jsme tu měli také jednu novinku, že na překážce bylo zrcadlo a někteří ti pejsci s tím měli opravdu problém, protože si mysleli, že je to jejich sok, takže se rozštěkali," dodal Kolář.

PACHATEL ujíždí na kole. Policejní pes ho zadrží.

Mladším návštěvníkům se líbila hlavně disciplína zásah proti ujíždějícímu pachateli na kole. „Tady se kouše do speciálního obleku. Posuzuje se razance, taková ta chtivost psa, jak pes směřuje na toho figuranta a podobně," konstatoval ředitel soutěže.

Figurant měl na sobě speciální ringooblek, který simuloval běžné oblečení. „To muselo hrozně bolet. Figurant je hodně odvážný," míní jeden z diváků.

Nejčastějším plemenem, které se tu objevovalo, byl ovčák. „Pravidlo to není, jsou tady převážně němečtí ovčáci a belgičtí ovčáci. Záleží jaké složky se přihlásí. Třeba tu jsou i rotvajleři. Například vězeňská služba používá oproti městské policii ty rotvajlery pro zásahy v budovách. Víceméně záleží na tom samotným psovodu,"dodal Kolář.

Podle ředitele soutěže Jiřího Koláře se služební pes cvičí celý život. Základní povely zná do tří let věku. Někteří psovodi mají svého psího parťáka doma, jiní preferují to, že pes je mimo domov psovoda.