"S podezřením na poranění páteře jsme ho letecky transportovali na traumatologické oddělení do liberecké nemocnice," uvedla mluvčí záchranářů Lenka Markovičová.

Nehodu nezpůsobila chyba paraglidisty, ale vítr. 

„Muž (*1960) se pod chatou na Kozákově pokusil vzlétnout, když ho následně po tři sta metrech poryv větru strhl do křoví," informoval mluvčí semilské policie Petr Kmínek s tím, že policisté se událostí nezabývají, pouze ji evidují.

Složitý zásah

Záchranářský vrtulník se Skupinou speciálních činností krátce po vzletu ze své základy sídlící na libereckém letišti nabral na svou palubu pod Ještědem i záchranáře Horské služby a následně pokračoval v letu k místu události.

„Jeho posádka následně po příletu vysedla za visu vrtulníku ve svahu přibližně jeden metr nad terénem a i s veškerým vybavením pokračovala obtížně dostupným místem až ke zraněnému muži," popsala náročnou záchrannou akci Markovičová.

Letečtí záchranáři společně s již přítomnou posádkou semilských záchranářů pacienta ošetřili, zajistili a připravili ho pro transport vrtulníkem. Ani ten nebyl jednoduchý. Posádka vyzvedla lékaře i s pacientem pomocí podvěsu a speciální záchranné sítě a letecky ho pod vrtulníkem transportovala na nejbližší místo, kde mohl stroj  bezpečně přistát. Záchranáři tu zraněného pacienta předali na jeho palubu a následně pokračovali do nemocnice v Liberci.