K nešťastné události z Liberce vzlétl i záchranářský vrtulník. Nejprve ale pod Ještědem na jeho palubu přistoupil letecký záchranář z Horské služby.

„Dle ohlašovatele zůstal paraglidista viset na stromě ve výšce dvaceti metrů a nehýbal se. K události proto vyjeli semilští a turnovští profesionální hasiči," informovala mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Jakmile záchranáři a hasiči dorazili na uvedené místo, nalezli muže s padákem v koruně jednoho ze stromů.

„Do bezprostřední blízkosti slanili z vrtulníku lékař s horským záchranářem a potřebným vybavením. Pilot paraglidingového křídla, který stál na větvi, se záchranáři komunikoval a nejevil známky vážnějšího zranění," uvedla mluvčí záchranné služby Lenka Markovičová.

Podvěs v akci

Dostat muže ze stromu dolů nebylo jednoduché. „ Záchranáři spustili k muži z vrtulníku sedák a poté ho přes větev po laně spustili dolu," popsala zásah Štrauchová s tím, že hasiči po celou dobu pomáhali záchranářům s jištěním.

Akce tím ale nekončila, jakmile byl paraglidista na zemi, záchranáři ho připravili pro transport v letecké záchranné síti pod vrtulníkem. Ten ho následně v podvěsu zároveň s lékařem přepravil na nejbližší místo přistání, kde zraněného muže posádka předala turnovským záchranářům, kteří ho následně převezli sanitkou k dalšímu vyšetření.

„Hasiči jezdí do okolí Kozákova k záchraně paraglidistů poměrně často, většinou mají tyto události šťastný konec a obejdou se bez jakéhokoliv zranění," doplnila Štrauchová.