Vážná dopravní nehoda zastavila provoz na železnici v Horní Sytové. Na železničním přejezdu se v pátek v dopoledních hodinách střetl nákladní vlak s osobním automobilem. Oba pasažéři z automobilu utrpěli zranění.

„Nehoda se stala na přejezdu a vlak po nárazu vlekl vozidlo zhruba dalších 80 metrů. Řidič byl odvezen záchranáři, spolujezdkyni jsme museli vystříhávat pomocí hydraulického vyprošťovacího nářadí. Rozebrali jsem celou střechu a přestříhali sloupky," popsal zásah velitel stanice jilemnických profesionálů Pavel Štěpánek.

Oznámení mluvilo původně o dvou obětech nehody, tuto informaci se nakonec podařilo vyvrátit. Muž, řidič osobního automobilu skončil v jilemnické nemocnici s lehčím zraněním. Jeho spolujezdkyně skončila o poznání hůře. „Žena utrpěla poranění hlavy, se kterým byla letecky transportována na traumacentrum Krajské nemocnice Liberec," sdělila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Markovičová. Strojvedoucí nákladního vlaku vyvázl bez zranění.

Právě železniční přejezd v Horní Sytové je chráněn pouze „kříži" a značkou „Stůj! Dej přednost v jízdě". Podle drážní inspekce se však na tomto železniční přejezdu udála zatím jen jedna nehoda. „Evidujeme jednu lehčí dopravní nehodu z roku 2009, kdy se na tomto železničním přejezdu střetl osobní vlak s automobilem. Tehdy vznikla jen hmotná škoda. Zraněn nebyl nikdo," doplnil Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce. Škodu, vzniklou při páteční nehodě, vyčíslila Drážní inspekce na 52 tisíc korun.

Doprava na železnici mezi Martinicemi v Krkonoších a Jabloncem nad Jizerou se zastavila zhruba v deset hodin dopoledne. Trať byla neprůjezdná zhruba do druhé hodiny odpolední. Událost v Horní Sytové nebyla jediným střetem na železničním přejezdu během pátečního dopoledne. Napříč celou republikou došlo celkem ke čtyřem střetům automobilu s vlakem.