„Vyvíjí se to dobře. Je při vědomí, orientuje se a vidí. Akorát je třeba mu ještě srovnat vnitřní prostředí," uvedl Kalenský.

Muže ve vážném stavu přivezla manželka do jilemnické nemocnice v úterý večer. Několik panáků s metanolem vypil večer předtím. V nemocnici mu naměřili 0,5 promile metylalkoholu a měl problémy s viděním. V umělém spánku byl až do pátku. „V sobotu byl ještě takový omámený, moc se s ním komunikovat nedalo, odpovídal jen ano ne. Od neděle už je to výrazně lepší," dodal ředitel nemocnice.

Čtěte také: Muž z Libštátu si metanol 
do originální lahve nalil sám

Muž se otrávil závadným alkoholem z barelu, který měl doma. Lihovinu, obsahující padesátiprocentní metanol, si nalil do originální lahve Tuzemáku, kterou zakoupila jeho manželka před měsícem ve vietnamské večerce v Lomnici nad Popelkou. Žena původně tvrdila, že v lahvi byl originální alkohol, pravdu přiznala až později. Policisté v souvislosti s tímto případem ještě nikoho neobvinili.

Metanol má v Česku 25 obětí. V nemocnicích je několik desítek otrávených. Kvůli metylalkoholu platí po celém Česku zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent. Tvrdý alkohol se nesmí ani vyvážet do jiných zemí.