Obleva a tající sníh. Strašák všech obyvatel v povodí řek je po roce opět tady. Hasiči v Libereckém kraji se celý víkend nezastavili.

Nejvážnější situace panovala na Českolipsku. V Zákupech se v pátek po třetí hodině odpolední začala valit voda z polí Kamenickou ulicí. Právě v pátečních odpoledních hodinách byl na Kamenickém potoce vyhlášen druhý povodňový stav.

Většinu toků během víkendu blokovaly ledové kry, které museli hasiči uvolňovat.

Už během pátku voda zaplavila sklepy v Mimoni, Novém Boru, Skalici u České Lípy nebo v libereckém Doubí. Garáže naopak řádně voda propláchla v Kamenickém Šenově.

V sobotu se situace alespoň trochu uklidnila a hasiči prováděli především monitoring vodních toků, uvolňování nahromaděných ledových ker a odčerpávání vody ze sklepů.

Zatímco v pátek byla na Českolipsku situace nejvážnější, v sobotu si konečně všichni mohli oddechnout. Potoky a potůčky se vrátily zpět do svých koryt.

Dramatická situace byla i přes klesající hladinu toků v Železném Brodě, kde hrozilo zaplavení centra města. Mezi stavidly vodní elektrárny se nahromadil led, který Jizera k Železnému Brodu přinášela, čímž hrozilo vylití toku mimo koryto. Naštěstí došlo k protržení stavidel a nahromaděný led mohl pokračovat po proudu dál.

Hasiči museli během sobotního dopoledne evakuovat pět osob z rodinného domu v Dolní Sytové, kde se Jizera vylila z koryta. Podobně jako na jiných místech situaci způsobil naplavený led, který ucpal tok. Povodňová komise proto rozhodla, že během pondělí započnou odstřely nahromaděných ker na toku Jizery.

Během soboty byl třetí povodňový stav hlášen z Pertoltic na Českolipsku, kde se rozbouřil tok na Panenském potoce.

První pojistné události hlásí již i pojišťovny, které hlavně na jaře zpracovávají události spojené s oblevou a táním sněhu.