Vážně poraněný chlapec, který při bobování vjel pod vlak, a snowboardista s otevřenou zlomeninou a masivním krvácením. To jsou dva nejvážnější případy, k nimž došlo uplynulý víkend v souvislosti se zimními radovánkami.

Na bobech pod vlak

„Osmiletý chlapec vjel v neděli odpoledne při bobování na železniční přejezd, kde ho přejel vlak," popsala tragickou událost policejní mluvčí Vlasta Suchánková. K nehodě došlo ve Velkých Hamrech na Jablonecku, odkud byl zraněný chlapec letecky převezen do nemocnice v Hradci Králové. Podle mluvčího nemocnice měl být zraněný už v den úrazu večer mimo ohrožení života. Na místě zasahovali také hasiči, téměř čtyřicet cestujících muselo přestoupit do náhradního autobusu.

Otevřená zlomenina snowboardisty

K vážnému poranění došlo v neděli také v Krkonoších, kde třiatřicetiletý snowboardista vyletěl z cesty v Modrém a narazil ve velké rychlosti do ostrého kamene. Zlomil si levou stehenní kost a začal masivně krvácet.

„My jsme mu ihned poskytli první pomoc, ošetřili silně krvácející ránu, poraněnou nohu zafixovali do vakuové dlahy a následně i jeho celého do vakuové matrace. V tom nám velmi pomohli okolojedoucí skialpinisté," popsal záchranu zraněného Tomáš Novák s tím, že členové okrsku HS dorazili na místo během několika minut.

Po zajištění a podání léků na utišení bolesti byl snowboardista převezen ze stanice HS na chirurgické oddělení trutnovské nemocnice.

Až třicet výjezdů za víkend

Během lyžařské sezony vyjíždí liberecká záchranka průměrně k dvaceti až třiceti případům za víkend. „Tuto sobotu a neděli jsme ošetřili pětadvacet různých zranění. Jednalo se o zlomeniny rukou a nohou, vymknuté klouby nebo lehké úrazy hlavy," vypočítala mluvčí liberecké záchranné služby Lenka Moravcová a připomněla, že k nehodám dochází také na ledě. „Ošetřovali jsme i dva zraněné bruslaře."

Podle Moravcové nebyl tento víkend co do počtu a vážnosti zranění nijak výjimečný. I co se týče četnosti úrazů v jednotlivých střediscích, byli lyžaři či běžkaři spravedliví a padali téměř všude.

Vysílení běžkaři

Slova Lenky Moravcové potvrdil také náčelník jizerskohorské HS René Mašín. Ten mimo jiné upozornil na nebezpečí nárazu do zasněžovací techniky nebo přecenění vlastních sil, což se týká především běžkařů. „Stává se, že lidi neodhadnou schopnosti a dojedou někam, odkud už nemají sílu se vrátit. My je pak převezeme na stanici, poskytneme základní pomoc, zahřejí se u nás a dostanou tekutiny," vysvětlil Mašín, který společně se zástupci záchranné služby vyzývá k opatrnosti na sjezdovkách či běžkách.

Nejtragičtěji dopadl od začátku nového roku německý turista, který zkolaboval v Harrachově a zdravotníkům už se ho nepodařilo oživit.