Výzva přišla na dispečink Horské služby ve tři čtvrti na tři s tím, že muž spadl na skalnatý povrch pod ledopádem.

„Ihned jsme vyrazili na sněžném skútru, ale poslední úsek na severní část pohoří jsme museli absolvovat s veškerým vybavením pěšky,“ popsal výjezd Zdeněk Müller, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Spolu s horskými záchranáři také vyrazil k nehodě vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce.

Miloslav Nevrlý.
Rozhlas vysílá z Nevrlého Knihy o Jizerských horách

Horolezec bez jakéhokoliv jištění spadl z výšky asi čtyř metrů, ale i tak si přivodil vážné zranění. „Podle všeho utrpěl komplikovanou zlomeninu nohy. My jsme jej ošetřili, nasadili mu vakuovou dlahu a připravili na transport vrtulníkem. Ten ale u nás nemohl přistát,“ uvedl Zdeněk Müller s tím, že členové HS zraněného naložili do spuštěného podvěsového zařízení a posádka pak muže vytáhla.

Zdroj: Youtube
action=share#

Po krátkém letu vrtulník na vhodném místě přistál, záchranáři LZS horolezce naložili a transportovali k dalšímu ošetření do nemocnice.

„U horolezců jsou lezecké terény na severních svazích našeho pohoří velice oblíbené a v zimě je přitahují i ledopády v některých lokalitách. Všichni ale musí za všech okolností dbát na to, aby lezli řádně jištěni a nepouštěli se do terénů, na které nestačí,“ důrazně varoval René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že zejména ledové stěny lezce přitahují, ale k jejich zvládnutí nestačí pouhé základy lezectví po skalách.

Jizerská 50.
Jizerská 50 má i svou hymnu: Pěšáci bílé stopy od Tata bojs