Asi každý zbystří první středu v měsíci. Zkouška sirén v pravé poledne na 140 vteřin probere každého. „Zkouška nebo skutečné varování prostřednictvím sirény je jasně odlišitelné. Zkouška sirén probíhá zpravidla první středu v měsíci, a to ve 12 hodin nepřerušovaným tónem po dobu 140 vteřin. K varování obyvatelstva před hrozbou nebo při vzniku mimořádné události je používán jeden varovný signál pod názvem „Všeobecná výstraha". Tón je kolísavý, trvá 140 vteřin a může zaznít v cca tříminutových intervalech," vysvětlil základní rozdíly mezi signály ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení generálního ředitelství Ivan Koleňák. Bezprostředně po siréně následuje tísňová informace. Ta obyvatelům v dané oblasti sděluje informace o nastalé mimořádné události. Podobným způsobem může být sdělena hrozba zátopové vlny nebo třeba chemické havárie.

Požární poplach je vyhlašován stejným způsobem. Ten naopak slouží ke svolání hasičských jednotek a od ostatních signálů se liší svou délkou. Trvá pouze minutu.

Kde všude jsou?

Hasičské sirény pokrývají 85 procent území České republiky. Co do počtu jde o více jak pět tisíc provozuschopných sirén.

Právě na funkčnosti sirén závisí leckdy i tisíce životů a právě proto odpovídají kontrolám a revizím. „Celá infrastruktura jednotného systému varování a informování je pod neustálým dohledem odborníků Hasičského záchranného sboru ČR. Její provozuschopnost zajišťují pracovníci Opravárenského závodu Olomouc. Na nich závisí funkčnost celorepublikového systému varování a informování. Pohotovostní skupina závodu pravidelně v terénu kontroluje a provádí potřebnou údržbu a opravy radiové infrastruktury v podobě více než 140 vysílačů a dalších pracovišť, ze kterých je systém ovládán," doplnil Pavel Musil, technik komunikační a informační služby generálního ředitelství. Každá siréna rovněž musí alespoň jednou za rok projít revizí.

Pokrok nelze zastavit, a to ani u hasičských sirén. Od roku 2009 předchází zkoušce odvysílání verbální informace, která varuje obyvatelstvo. „Tyto informace neumí odvysílat starší typy sirén, ale i tyto jsou postupně nahrazovány moderními sirénami," upozornila závěrem Ivana Svitáková, tisková mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.