Nepříliš lichotivé bilanci vévodí Českolipsko. Dubá se v pětici nejnebezpečnějších míst na silnicích v kraji umísťuje dvakrát. Z Českolipska se do pětky nejhorších dostala i obec Zahrádky.Jako nejrizikovější místo v kraji se podle statistiky pojišťovny Allianz jeví výjezd z Dubé na Nový Berštejn. „Projekt sleduje dopravní nehody s těžkými následky, které se udály za poslední tři roky a jejichž vzájemná vzdálenost nebyla větší než 100 metrů," vysvětluje Tomáš Vysoudil ze zmíněné pojišťovny. Právě na nebezpečném úseku v Dubé se odehrálo sedm nehod, při kterých se těžce poranila čtveřice účastníků. Tento úsek je zároveň čtrnáctým nejrizikovějším v České republice.

Z Liberecka je nejrizikovějším úsekem dlouhá pravotočivá zatáčka na rychlostní komunikaci I/13 u Bílého Kostela nad Nisou. Na stometrovém úseku během posledních tří let došlo k deseti nehodám. Rychlý úsek má na svědomí tři těžce zraněné. Zajímavostí je, že ke všem těmto vážným nehodám došlo v pátek odpoledne a vždy byla příčinou nepřiměřená rychlost.

Do desítky nejnebezpečnějších křižovatek v České republice se dostala i jedna z Libereckého kraje. Křížení silnice I/13 v Jablonném si za sledované období vyžádalo dva lidské životy. „Z tohoto hodnocení vyplývá paradoxní zjištění, že nejvážnější riziko hrozí řidičům na relativně málo zatížených komunikacích," doplňuje Václav Bálek, tiskový mluvčí pojišťovny Allianz.

Silnice první třídy v Dubé na Českolipsku uzavírá i první pětici nejnebezpečnějších míst v Libereckém kraji. Klikatý lesní úsek si vyžádal už dvě vážné nehody, z nichž jedna byla smrtelná. V obou případech byla příčinou nepřiměřená rychlost.

Další aktualizace statistiky proběhne na jaře 2013.