Policisté se v uplynulém týdnu zaměřili na cyklisty. Od 14. do 20. května probíhala akce, kdy muži zákona kontrolovali nejen správnou výbavu a dodržování předpisů, ale i zda cyklisté neřídí pod vlivem alkoholu. „Podobné akce, zaměřené na cyklisty, budou probíhat i v nadcházejících měsících, zejména pak během letních prázdnin," sdělila Jana Světlá, koordinátorka prevence kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.Právě alkohol se stal velkým nešvarem. Jen v loňském roce policisté řešili 176 nehod na území Libereckého kraje. Téměř 50 cyklistů z celkového počtu havarovalo pod vlivem alkoholu.

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, cyklisté vyrážejí na silnice v období, kdy se bojí vyjíždět i řidiči aut. Od začátku roku do konce února policisté evidují v Libereckém kraji jednu dopravní nehodu cyklisty s jedním lehkým zraněním. Ani tento cyklista neměl čisté svědomí. Před jízdou se totiž zahřál alkoholem, který mu policisté po nehodě prokázali.

Pokud účastník dopravní nehody má v sobě alkohol a řídí dopravní prostředek, což je i jízdní kolo, znamená to pro něho stejný problém jako pro řidiče automobilu. A trest? Samozřejmě pokuta. I jízda z hospody domů může vyjít na 10 až 50 tisíc korun. Může nastat i situace, kdy bude cyklista natolik opilý, že ohrozí život či zdraví osob nebo způsobí značnou škodu na majetku. V tomto případě mohou policisté po zvážení všech okolností nezodpovědné jednání cyklisty kvalifikovat jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Nechybují jen cyklisté

Ne vždy musí být chyba na straně cyklisty. S vážným zraněním nohy byl do liberecké nemocnice převezen cyklista, kterého začátkem března srazil nákladní automobil v ulici Volgogradská v Liberci. Těžký pracovní stroj cyklistu nejen srazil, ale následně mu ještě přejel nohu. Muž byl převezen na traumatologické oddělení.

Cyklisté si během několika let navykli na mnoho nešvarů, které odporují silničnímu zákonu a přesto je přenášejí do běžného provozu. Paragrafy mluví jasně. Povolena je jízda jen jednotlivě za sebou. Zákonu ke všemu odporuje i jízda bez držení řidítek, nebo jízda, kdy se cyklista přidržuje jiného vozidla. Policisté se zaměřují i na používání ochranné přilby u cyklistů do 18 let. Ta je povinná stejně jako doprovod u dětí do 10 let.

Za poslední dva roky v Libereckém kraji zaplatilo životem 6 cyklistů, 26 utrpělo těžká zranění a více jak 200 utrpělo při nehodách lehká zranění. Ze statistiky také vyplývá, že cyklisté patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. Téměř každá nehoda končí minimálně lehkým zraněním.