Exkurze studentům přinesla velmi zajímavé srovnání různých textilních provozů. Ve firmě Hoftex byli svědky plně automatizovaných linek v prostředí moderní textilní firmy. Ocenili výrobu rozšiřující se o stále nové produkty, s exportem mířícím i do značně vzdálených zemí, např. Mexika a Indie. Radka Vlasáka z 3.roč. zaujalo, že ve firmě Mitop byl svědkem toho, jak se doopravdy vyrábí chemická vlákna. Tomáš Heřman z téhož ročníku ocenil exkurze jako přínosné: „Člověk si potom lépe srovná souvislosti a určité věci s praxí a výkladem ve škole."

Odborná exkurze.

Pro inspiraci a za poznáním vyrazili 18.2. studenti oboru Oděvnictví se svými pedagogy na dvacátý ročník veletrhů módy Styl a Kabo v Brně. Učitelka odborných předmětů Ing. Lucie Holá řekla: „Nás zajímal především doprovodný program, a to fashion show GAUDEAMUS DESIGN, na které se představily práce studentů vysokých škol, včetně katedry módní tvorby a designu z Liberce. Zejména Brno a Bratislava projevily cit pro zpracování materiálů, krejčovské umění a dokonalé řešení konstrukčně náročných prvků oděvů." Studentky 3. roč. Karolína Ďureková a Petra Brezarová hodnotily modely už „zkušeným okem": „Nejvíce nás zaujaly modely s nápaditými střihy, které bychom chtěly samy využít při navrhování." Shodně si učitelky i studentky pochvalovaly možnost nákupu zboží bez obchodní marže, a tak se do Liberce vracely i s módními úlovky.

O textilu jako o „vzrušujícím" materiálu mluvila počátkem února v Krajské knihovně v Liberci na již druhé přednášce z cyklu „Co dokáže textil" děkanka Fakulty textilní TUL Jana Drašarová. Na akci, kterou SPŠT s TUL spolupořádala, publikum všech věkových skupin také poznalo, co znamená dnes tak módní termín komfort v případě, že se bavíme o textiliích. Nechyběly praktické ukázky, např. rychleschnoucího a superlehkého ručníku či multifunkční cyklistické bundy. Každý návštěvník si navíc mohl nechat změřit propustnost svého svrchníku. Ukázalo se, že cena nemusí být vždy přímo úměrná kvalitě.

Odborná exkurze.

Aktivity školy zaznamenaly plnou podporu Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu. Do práce sociální komise ATOK se jako nový člen zapojil ředitel SPŠT Mgr. Petr Luksch. Toto členství bude ku prospěchu okruhu činností komise, kam byla doplněna témata podílu na tvorbě vzdělávacího systému odborného textilního školství a napomáhání přímým vztahům mezi firmami a textilními školami.

Zuzana Pechová