Už těch odpadků bylo hodně přes 10 000 a jsou mezi nimi takové kuriozity, jako hasící přístroj, lopata, kanystry, kola od auta i s disky i dámská tanga a krajkové spodní kalhotky. Ale to, co jsem začátkem března nalezl přímo na modré turistické cestě u Dvořákova kříže na začátku televizní cesty, to mi vyrazilo dech.

Na kraji cesty přímo pod rozcestníkem leželo asi 13 velkých pneumatik se dvěma plachtami, stavební přilba a zbytky vyvrhnutého prasete či jiného zvířete. Že kuřák odhodí nedopalek či krabičku od cigaret kdekoliv, to dokáži pochopit, i když to odsuzuji, ovšem toto je víc, než jen bezohlednost či vandalizmus.

Lidstvo létá do vesmíru, vědci jsou schopni zjistit přítomnost vody na Marsu a provést tam náročné rozbory vzorků všeho možného, ale nikdo na světě není schopen zajistit, abychom si naši planetu nehyzdili a neničili, a to nejenom odpadem. Kráva si vykoná svoji potřebu bez výčitek v místě, kam si za chvíli lehne a nepřipadá jí to nevhodné. Vyhozené pneumatiky u Ještědu.

Ale proč se někteří lidé, kteří se jinak považují za pány tvorstva, chovají v přírodě jako dobytek (nechť mi ta nebohá zvířata to přirovnání odpustí!) a odhodí cokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Je to snad projevem nedávno nabyté absolutní svobody, falešný pocit práva, že si každý může beztrestně dělat co chce nebo spíš demonstrace rovnosti s tou krávou? Ví snad někdo o nějakém řešení?

Ing. Jiří Mánek, Ještědman