Na krajském úřadě se projednával záměr rozšíření lyžařského areálu na Ještědu. Téma, o kterém se mluví dlouho, je třaskavé hlavně na sociálních sítích, kde rozděluje lidi s názorem na dvě hlavní skupiny, lyžaře a ochránce přírody. Očekávalo se tedy, že vášnivá diskuze proběhne i na veřejném projednání, které je nezbytností při posuzování toho, jaký bude mít záměr vliv na životní prostředí. Debata, na kterou dorazily desítky lidí, ale byla věcná a bez emocí. Řešilo se převážně to, jestli společnost Tatry Mountain Resorts (TMR), které město areál na deset let pronajalo, nahradí vykácené stromy novou sadbou nebo to, proč Liberečáci na Ještěd nejezdí lyžovat. 

Šéfredaktor Libereckého deníku a editor Týdeníků Libereckého kraje Petr Vodseďálek.Zdroj: Deník / Petr VodseďálekPodle provozovatele areálu, který si dal za cíl dostat místní na ještědské sjezdovky, je hlavním důvodem bezpečnost. To potvrdili i někteří mluvčí na veřejném projednávání. Hlavní novinkou tak má být úplně nová, kilometr a půl dlouhá osvětlená a technicky zasněžovaná sjezdovka Nová Skalka.

Rozšířit by se měly i sjezdovky Liberecká a Slalomák. Podle slov investora jde o přirozený vývoj areálu zvyšující bezpečnost a komfort lyžařů. 

Lyžování v libereckém skiareálu Ještěd.
Rozšíření areálu Ještěd projednali v klidu, stanovisko může být už v létě

To, jestli úpravy přilákají více Liberečanů, je nejisté a na odpověď si budeme muset počkat. Nyní totiž přijde řada na vypracování posudku. Ten by měl být hotový na začátku června, pak by mohl krajský úřad vydat finální stanovisko. Pokud dostane záměr zelenou, zástupci společnosti TMR chtějí začít s pracemi už v létě, aby upravené tratě sloužily lyžařům už letos v zimě. 

Zvyšování bezpečnosti a přístupnosti pro rodiny s dětmi je chytré a správné rozhodnutí provozovatele. Ještěd je totiž ideální pro rodinné lyžování. Je dostupný tramvají a nabízí několik menších „dětských“ sjezdovek. Lyžaři, kteří si chtějí užít dlouho a nerušenou jízdu, totiž než na Ještěd, vyrazí do Alp.

Ilustrační foto
Tramvaje v Liberci nahradí autobusy. Dopravní podnik proto nakoupil ojeté vozy