Nový blok elektrárny Turów, který stál více než 22 miliard korun, nefunguje. Podle zdrojů polských novinářů je na vinně nekvalitní uhlí ze zdejšího dolu. Technologie nového bloku ho nezvládají spalovat a ucpávají se jim filtry.

Během přípravy projektu a stavby se prý kvalita zdejšího hnědého „zlata“ nebrala v potaz. Přitom všichni v okolí ví, proč je zdejší uhlí tak levné a jak vypadají kamna, ve kterých se s ním topí. Kritici těžby hnědého uhlí poukazovali na nevýhodnost investice do nového bloku elektrárny už před lety.

Polský důl Turów.
Nový blok elektrárny Turów je odstavený. Může za to nekvalitní uhlí z dolu

Polská energetická skupina (PGE) nicméně kritiku odmítala stejně tvrdošíjně jako v případě samotné těžby hnědého uhlí, která má probíhat až do roku 2044. Nyní se oba problémy spojily. Už na základě plánu těžit v oblasti dalších 20 let, byl celý region vyřazen z Fondu spravedlivé transformace EU, z něhož uhelné regiony mohou čerpat peníze na projekty, které mají zabezpečit, že po odchodu od uhlí nezůstanou lidi bez práce a peněz.

Jelikož není jisté, kdy a jestli vůbec se podaří nový blok zprovoznit a bude se tam moci pálit zdejší uhlí, vyvstává otázka, zdali se náklady na stavbu vůbec vrátí. Mnozí upozorňují na to, že by bývalo bylo lepší peníze využít na zajištění budoucnosti horníků a zaměstnanců elektrárny, kteří tak jako tak přijdou o práci. Polská vláda ani PGE o tom ale nechtějí slyšet a stále beznadějně doufají, že budoucnost místních zaplatí z evropských peněz. Přitom ale Evropskou Unii kritizují, kdykoli mají šanci.