To, že se v pátek rozhodne o něčem, co začne platit v pondělí, není ideální. Je to příliš rychlé a často kontraproduktivní, protože se na to nestačíme připravit.

Příkladem může být otevření plaveckých bazénů, které mohly otevřít o 14 dní dříve, než bylo v minulosti avizováno. Výsledkem je, že se skoro nikdo v kraji nestihl na otevření připravit a bazény a aquaparky tak budou během následujících dvou týdnů otevírat své prostory pro veřejnost postupně.

Podobně dopadl záměr omezit testování a zpřístupnit PCR testy zdarma pro lidi, kteří je budou potřebovat při cestě na dovolenou, do divadla nebo na večeři. Podmínky se měnily ze dne na den a ještě poslední květnový den nebylo jasné, jak to od 1. června vlastně bude.

Liberecký bazén. Ilustrační foto.
Rozvolnění přišlo rychle. Bazény v kraji nestihly otevřít

Dalším problémem, které urychlené rozvolňování přineslo, je rozdílný přístup k oblastem, kde se návštěvníci musí prokazovat některým z dokumentů o bezinfekčnosti. zatímco v restauraci vám stačí samotest, v divadle musíte mít test z certifikované laboratoře.

Nemluvě o tom, že pokud chodíte každý den na oběd nebo vícekrát do měsíce do divadla, tak vám ani slibovaný počet bezplatných testů nevystačí. Za rychlé rozvolnění si tak budete muset připlatit a to hned dvakrát. Vstupenky totiž kvůli omezené kapacitě také podražily.