Televizní série spisovatelku vylíčila jako vášnivou, zásadovou a ve svém chápání dobové morálky a pozice české literatury jako progresivní ženu a autorku. Už teď přitom knihkupci, učitelé i knihovníci hlásí, že televizní zpracování způsobilo zvýšený zájem o dílo a osobnost Němcové. Odrazí se tento úspěch i na zájmu o další české autorky?

Třeba Karolina Světlá, která byla jen o 10 mladší než Němcová a jejíž tvorba je silně spjata s Podještědím, by si pozornost určitě zasloužila. Ne, že by její odkaz byl úplně v zapomnění. Za Ještědem se na Světlou vzpomíná stále, lidé tu dokonce mohou projít naučnou stezkou Po stopách Karoliny Světlé. Zdejší oblast podle spolku Stopy v krajině stále stále nese literární a historické stopy.

Anna Kameníková ztvárnila v minisérii České televize spisovatelku Boženu Němcovou.
Božena Němcová nebyla běhna. Kameníková: K nevěře ji dohnala touha po lásce

Jenže jak je vidět na případě Němcové, život spisovatelů je potřeba připomínat nejen skrze jejich dílo, ale také kontext doby, ve které tvořili. Právě v tom se často ukáže konkrétní přínos spisovatelů, který v mnoha případech nepřežije stoletou propast mezi tehdejší dobou a současnými čtenáři. Pozornost ke Světlé tak nyní může přinést i její přátelství s Němcovou.