Vyjednávání o složení krajské koalice jsou v plném proudu. Staronový hejtman Martin Půta ze Starostů oznámil, že chce širší koalici s minimálně 30 hlasy z pětačtyřicetihlavého zastupitelstva. Na stole jsou podle něj dvě varianty: koalice s třetími Piráty a čtvrtou ODS nebo vyzkoušená, ale neideální koalice s druhým ANO.

Starostové v Libereckém kraji. Lídr Martin Půta.
Volby v libereckém kraji vyhráli starostové. Chtějí vytvořit širší koalici

Hnutí premiéra Babiše je připraveno vládnout prakticky s kýmkoliv. ODS už čeká na posty, které jim Starostové nabídnou. Jenom Piráti stojí před svízelným rozhodnutím, být součástí vládnoucí koalice a prosadit maximum jejich programu nebo respektovat vlastní strategii a skončit v opozici?

V dokumentu, který si Piráti sami schválili, totiž uvádějí, že v rámci povolebního vyjednávání budou odmítat spolupráci s SPD i ANO 2011. Případnou koaliční smlouvu bude navíc veřejně projednávat a schvalovat krajské fórum Pirátů, přičemž účast ODS v koalici snižuje pravděpodobnost jejího schválení.

Kandidáti za Pirátskou stranu ve volebním štábu v libereckém Kultivaru.
Piráti skončili jako třetí. Je to úspěch, říká lídr Zbyněk Miklík

Lídr Pirátů Zbyněk Miklík pak prohlašuje, že vládnout nechtějí za každou cenu. Měl by si ale uvědomit, že některé ze stran v zastupitelstvu, takové zásady nemají. Opozice může kritizovat vedení, ale moc toho z vlastního programu neprosadí.