Klienti si chodili zakouřit na záchody, na které kvůli tomu zřizovatel nechal umístit požární hlásiče, několikrát sami i požár založili. Předchozí vzplanutí ale neměla tak tragický konec. Personálu domova se je totiž podařilo vždy včas zvládnout.

Tragický požár ve Vejprtech na Chomutovsku
Je to šílené. Kluky jsme znali, smutní po požáru lidé z Vejprt

„Klienti si mohou dovolit úplně všechno, volně se mohou pohybovat, přijdou se sirkami a zapalovači,“ upozornila po tragédii starostka Vejprt Jitka Gavdunová, jež ocenila především rychlý zásah hasičů a dalších dobrovolníků, kteří pomáhali zachraňovat lidi ze zakouřeného domu. Při setkání s premiérem Andrejem Babišem apelovala na to, aby se zákony v tomto směru změnily a bylo možné omezit práva klientů podobných domovů. Lidé žijící v domově jsou totiž mentálně na úrovni šesti až dvanáctiletých dětí a podle toho se také chovají.

Velitel zásahu.
Zásah ve Vejprtech byl pro hasiče velice emotivní. Postižení se třásli strachem

Tragický požár upozornil ještě na jeden paradox. Přestože se Evropa snaží odbourávat hranice, pro někoho pořád existují. Hasiči z německé strany mohli být u Kavkazu podle Gavdunové za pět minut. Jenže krajský požární poplachový plán zatím s nasazením německých hasičů nepočítá, přestože mezistátní smlouva přeshraniční spolupráci umožňuje.

Tragický požár ve Vejprtech.
Při požáru domova pro postižené zemřelo osm lidí. Místo navštívil Babiš