Jako pozitivní dopad epidemie koronaviru můžeme hodnotit fakt, že si lidé opět našli cestu zpět do přírody. Ta na druhou stranu úplně nadšená nebude. Návštěvníci zapomněli, jak se v ní chovat a zanechávají po sobě stopy. K odhozeným obalům od sušenek, cigaretovým nedopalkům a pet lahvím přibyly menstruační pomůcky, plenky, vlhčené ubrousky a papír skrývající „nemilá“ překvapení.

V Českém ráji si řekli dost a spustili kampaň, která na tento nešvar upozorňuje vtipnou formou prostřednictvím komiksu. Jejím cílem je to, aby se cesty krajinou nezměnily ve slalom mezi výkaly a omezit stopy, které člověk po sobě zanechá.

Český ráj spustil kampaň upozorňující na delikátní problém.
Český ráj není záchod. Spustil kampaň upozorňující na delikátní problém

„V poslední době se s nárůstem návštěvnosti oblíbených cílů, především skalních měst, situace zhoršuje a kazí turistům dojem z návštěvy místa,“ řekla ředitelka Sdružení Český ráj Jitka Kořínková.

Originální, vtipné a zároveň poučné. Zatímco zákazové značky vyvolávají spíše negativní odezvu a textu nevěnují návštěvníci často pozornost, komiksová grafika zaujme. Navíc člověk není tvorem všemocným a měl by se s respektem chovat ke svému okolí. Nikdo přece nechce nosit nálepku čuně…