Obyvatelům ubytovny v libereckém Doubí hrozí, že skončí na ulici. Je to v krátké době už druhý případ v této lokalitě, kdy rodiny s dětmi nemají jistotu, že budou mít střechu nad hlavou. V prvním případě se museli lidé vystěhovat kvůli špatnému stavu budovy a město se jim snažilo pomoci nalézt náhradní bydlení. Současná kauza je ale složitější, protože rodinám skončily k 31. březnu nájemní smlouvy a jen málokdo z nich má zařízené nové bydlení. Město o jejich situaci ví. Tvrdí, že s nimi majitel komunikuje a smlouvy jim neprodloužil prý proto, že chce ubytovnu zavřít. Obyvatelé to ale rozporují. „Nic takového nám vůbec nenaznačil. Přestal sem chodit v půlce ledna, telefon nikomu nezvedá," řekla jedna z nájemkyň, paní Ludmila.

Jak situaci vyřešit? Mělo by se město znovu pokusit o rodiny postarat? Najít odpověď není snadné. Jedná se totiž o soukromou ubytovnu, majitel má tedy právo neprodloužit nájemníkům smlouvy a nakládat se svým majetkem, jak uzná za vhodné. Podle organizace Romodrom, která se snaží lidem v nouzi pomoc, je problémem také fakt, že někteří z obyvatel neplatí včas nájem. To potvrzuje i paní Ludmila a dodává: „Správce jsme se ptali, proč neplatiče nevyhodí. Takhle to odneseme my."

Situace se ještě zkomplikuje v momentě, kdy zjistíte, že za jednu místnost lidé platí částky, které by jim jinde stačily na pronájem celého bytu. Navíc jim na ubytovně nejde voda ani topení. Co tedy s tím?  Podle náměstka Ivana Langra je magistrát připraven pomoci hledat nějaké řešení. Kapacita městských bytů je ale podle něj téměř plná.  Najít jiný komerční nájem bude pro lidi z ubytovny skoro nemožné. Roli hraje i fakt, že jde o Romy. A ti jsou při hledání bydlení diskriminováni více než jiná skupina lidí. Potvrzuje to i výroční zpráva o stavu romské menšiny, kterou si nechala zpracovat vláda. Řešení ale také nenabízí, i když by měla. Problém se totiž netýká jen Liberce, ale celé republiky.