Právnické osoby místo fyzických

Jak vysvětlil primátor, současný stav umožňoval členům organizačního výboru jednat v rozporu se záměrem institucí, které reprezentují. „V organizačním výboru mistrovství jsem členem já, jako fyzická osoba Jiří Kittner. Pokud bych se rozhodl, že budu ignorovat usnesení zastupitelů, tak mi v tom nikdo nemůže zabránit,“ vysvětlil primátor.

Pokud Kittnerův návrh přijmou také ostatní členové organizačního výboru, tak budou stanoviska institucí, které reprezentují, závazná.

„Změna spočívá v tom, že členem organizačního výboru budou nadále instituce,“ vykreslil podstatu věci Jiří Kittner. „To znamená, že primátor města bude ve výboru jednat jako zástupce Statutárního města Liberce, které je členem,“ doplnil.

Neumannová: je to dobrý nápad

Prezidentka organizačního výboru nápad z dílny liberecké radnice vítá. „Je to bezesporu správná cesta,“ uvedla pro Deník Kateřina Neumannová. „V současné chvíli řeší právníci a ekonomové, jak transformaci ze sdružení fyzických osob na zájmové sdružení právnických osob provést,“ popsala nynější stav Kateřina Neumannová.

Jak prezidentka MS Liberec 2009 doplnila, tato změna získala předběžně podporu na všech stranách. „Pokud je mi známo, tak tuto právní formu schvaluje také Svaz lyžařů České republiky,“ dodala Kateřina Neumannová.

Paradox MS, aneb zajíc v pytli

Vedle žaloby firmy Merz, která je z hlediska celkového objemu financí MS nepodstatná, nese pořádání také rizika neovlivnitelná a zásadní, která může způsobit například teplé počasí, či manažersky špatné rozhodnutí.

Z potencionálního ekonomického ráje se tak rázem může stát finanční sebevražda roku. Po transformaci jde zisk, ale i ztráta za členy sdružení.

Jaký zajíc v pytli čeká na členy sdružení v roce 2009, po skončení MS, zatím nikdo neví. Obecně se však předpokládá, že nebude hubený.