Softwarová firma vyvíjí pro mistrovství světa sofistikovaný software, který je základní kostrou celé organizace mistrovství. Tento software zpracovává prakticky všechny záležitosti, ať jsou to meteorologická hlášení, ubytování, stravování, logistika, akreditace a mnoho dalších věcí. Nová prezidentka však náhle oznámila, že si umí software sehnat sama, a to za půl milionu, což je podle odborníků nesmysl.

Firma Merz se po celé dva měsíce snažila s novým vedením mistrovství najít cestu k řešení této situace.

Místo toho však obdržela dopis od najaté advokátní kanceláře, ve kterém jí právníci mistrovství informují, že trvají na výpovědi smlouvy a navíc požadují peníze po firmě Merz, protože se jim původní smlouvy zdají nevýhodné.

„Velice mě tento přístup mrzí. Máme již zpracovaný návrh žaloby a zřejmě během příštího týdne jej podáme k soudu,“ sdělil na dotaz Deníku majitel firmy Jiří Merz. Firma se tak prostřednictvím soudu bude dožadovat zaplacení dluhu, a tím i konstatování neplatnosti odstoupení od smluv. „V tento okamžik nám dluží více jak pět milionů korun a žaloba je tak jediný prostředek, který následuje po odmítnutí jednání,“ doplnil Merz.

„Samozřejmě i nadále pokračujeme ve vývoji softwaru pro MS Liberec 2009 a věříme, že ještě nalezneme cestu, jak situaci řešit ke spokojenosti obou stran,“ podotkl Jiří Merz.

Zmíněných pět milionů však zdaleka nemusí být konečná částka, kterou může výkonný výbor za rozhodnutí Kateřiny Neumannové zaplatit.

Firmě Merz vznikají i následné škody jak na dobré pověsti, tak na možnosti svůj software prezentovat při konání mistrovství světa. Podle oslovených právníků má firma Merz, pokud soud rozhodne o neplatnosti odstoupení, reálnou možnost tyto náhrady škody také požadovat.

„Myslím, že je zatím předčasné, abych se vyjadřoval k otázce následných škod. Stále věřím, že je zde šance nalézt řešení,“ dodal Jiří Merz.

Kateřina Neumannová se k věci nevyjádřila.