„Ministerstvo si snad ani neuvědomuje, k jakým fatálním následkům může zadržování dotace vést,“ uvedl Vladimír Zeman.

Podle něj se již nyní musí rozhodovat, které budovy a zařízení nebudou oproti původnímu plánu hotovy pro potřeby závodů, které na Ještědu proběhnou již začátkem roku 2008.

„Ministerstvo školství chce v součinnosti s městem Liberec a Organizačním výborem vyjasnit investiční záměry, chce rozpis staveb, časový plán jejich realizace a další technickou specifikaci,“ přiblížil důvody pozastavení dotace Ondřej Gabriel z tiskového odboru. „Následně samozřejmě vládě předloží požadavek na navýšení,“ předeslal.

Celá dotace prakticky vázne na předložení materiálu do vlády. „Ministryně Dana Kuchtová tento materiál doposud vládě nepředložila,“ upřesnil Jiří Kittner, primátor města Liberce, které je investorem stavby.

Situaci mezi Libercem a Prahou vyhrotil náměstek ministryně Josef Soukup, který před týdnem v tisku prohlásil, že si ministerstvo nepřeje v čele organizačního výboru MS 2009 Romana Kumpošta. Náměstek také uvedl, že ministerstvo může začít dělat obstrukce, pokud Kumpošt neodstoupí.

Roman Kumpošt Deníku potvrdil, že pozdržení dotace přímo souvisí s jeho setrváním ve funkci.

Pozdržení dotace může ohrozit MS 2009

Prezident organizačního výboru Roman Kumpošt také stále nechápe, čím ztratil důvěru ministerstva.

„Prohlášení náměstka ministrině pro mě bylo skutečně překvapením,“ sdělil Roman Kumpošt.

„Je však velice zarážející, že po výrocích náměstka Josefa Soukupa se se mnou doposud ministerstvo nezkontaktovalo, ani nepadly jasné a konkrétní výhrady k práci organizačního výboru,“ popsal aktuální situaci prezident přípravného výboru roman Kumpošt, kterého chce ministerstvo vyměnit za bývalou běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou.

„Co se týče Kateřiny Neumannové, je členkou organizačního výboru, ale bez hlasovacího práva,“ upřesnil postoj ministerstva Ondřej Gabriel z tiskového odboru.

Podle ministerstva je osobnost Kateřiny Neumannové zárukou, že sportovní zázemí, příprava a samotný průběh mistrovství bude v pořádku.

Tiskovému mluvčímu Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 Vladimíru Zemanovi přijde spojitost mezi prezidentem organizačního výboru a využitím vládní dotace pochybná.

„Investorem celé stavby je město Liberec. Organizační výbor nezadává žádné zakázky. Jak již vyplývá z názvu výboru, jeho hlavním cíle řádná organizace mistrovství světa,“ podotkl Vladimír Zeman.

Podle pimátora města Liberce Jiřího Kittnera nese vyšší zastoupení ministerstva v organizačním výboru a změna prezidenta hlavně přijetí zodpovědnosti.

„Pokud se chce někdo podílet na vedení organizace MS 2009, musí také nést zodpovědnost za jeho zvládnutí,“ zdůraznil.