Byly to pořádně nervy. Češi ještě v polovině utkání ztráceli dvě trefy. Zápas otočili bleskovým nástupem do poslední třetiny a třemi góly během dvou minut a 46 sekund. Dvakrát se prosadil Pastrňák, jednou Roman Červenka.

„Nehrál jsem dobře, tak jsem rád, že se to pak otočilo,“ culil se hrdina utkání o bronz David Pastrňák.

Čeští hokejisté slaví po deseti letech bronz.
Pastrňák odšpuntoval českou radost. Hokejisté mají po deseti letech bronz

Hvězdu Bostonu nastartoval pohled na její maminku, která se objevila na kostce nad ledem Nokia Areny v Tampere. „Dá se říct, že maminka k tomu pomohla,“ smál se šťastný Pastrňák.

Posila z NHL, která dorazila až v průběhu turnaje, vstřelila v sedmi zápasech sedm gólu. V souboji o bronz nasázela hattrick. „Jsem rád, že to vyšlo a pomohl jsem týmu k medaili. Jsem na kluky pyšný. Doufejme, že to po tom dlouhém čekání na medaili českému hokeji pomůže a zvedne sebevědomí. Už se těšíme, až se vrátíme domů a oslavíme to s fanoušky,“ vzkázal.

„Je to strašně hezký pocit. Oslavíme to, jak se má. Ale dojde nám to až později. Nejdůležitější je pořádně to oslavit, na to se těším,“ přikývl bývalý parťák Pastrňáka z Bostonu David Krejčí.

Radost českých hokejistů v utkání o bronz s USA.
ON-LINE: Čekání na medaili skončilo! Češi slaví bronz, obrat řídil Pastrňák

Zatímco Pastrňák se raduje z první seniorské medaile, nejproduktivnější muž českého týmu Červenka přidal do sbírky ke zlatu druhý bronz. „Před poslední třetinou jsme si říkali, že máme posledních dvacet minut, necháme tam všechno a nějak to dopadne. Zvedli jsme hlavy a šli si za tím. Chtěli jsme na tu medaili dosáhnout a udělat pro to všechno. Byl to skvělý pocit. Tahle medaile je vydřená,“ uznal český kapitán.

„Je to super pocit, jsem strašně šťastný, že jsme to nevzdali a dokázali to otočit. Je to neskutečný, jak jsme se semkli před poslední třetinou. Jsem na všechny kluky pyšný, je to neskutečný zážitek,“ zářil mladíček z extraligy Matěj Blümel.

„Dneska jsme to chtěli víc než Američani. To rozhodlo,“ cítil Krejčí.

„Je za tím hodně šrámů a nervů, u celého týmu. Ale tohle za to stojí. Sešla se úžasná parta, úžasná rodina. Hráli jsme za celý národ,“ rozplýval se karlovarský útočník Jakub Flek.

Národní mužstvo předchozí tři zápasy o bronz prohrálo, ve Finsku ale prokletí konečně zlomilo. Češi oplatili Američanům hořkou porážku z mistrovství světa v Praze v roce 2015. Velký podíl má na medaili finský kouč Kari Jalonen, jenž nahradil teprve v březnu odvolaného trenéra Filipa Pešána.