Lipták vyhrál dvoudenní kvalifikaci a dominoval i dramatickému finále, ve kterém nakonec zbyli jen dva Češi. Úřadující vicemistr Evropy získal v Tokiu první olympijskou medaili a hned zlatou. Majitel zlata z her v Pekingu 2008 Kostelecký přidal do medailové sbírky stříbro.

"Ještě mi to nedochází. Těším se domů, až si v klidu pustím celý záznam. Strašně rychle to uteklo," líčil po finále Lipták.

Oba čeští střelci postupně vyřadili ve finále všechny čtyři soupeře a po 50 střelách a 43 trefách svedli rozhodující souboj v rozstřelu. V něm si nakonec vedl lépe devětatřicetiletý Lipták, jenž svého o sedm let staršího kolegu porazil díky zásahu na sedmé ráně. Tu Kostelecký minul a mohl svému krajanovi jen pogratulovat.

Brněnští rodáci dosáhli v Tokiu historického úspěchu pro českou střelbu. Naposledy byli dva Češi ve finále olympijského trapu v roce 1992 v Barceloně, kde získal medaili jen vítězný Petr Hrdlička.

Markéta Vondroušová.
Pyšná Vondroušová uzemnila hejtry. Odpadlík táhne za olympijskou medailí

Češi mají první zlato na letošních hrách po stříbru, které získal vodní slalomář Lukáš Rohan a bronzu šermíře Alexandera Choupenitche.

Další medaili přidají tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Český pár porazil v semifinále Veroniku Kuděrmetovovou a Jelenu Vesninovou z Ruska 6:3, 3:6 a 10:6 a zahraje si o zlato.

"Chtěly bychom dovézt zlato, kéž by to vyšlo, ale je to hrozně daleko. Je ale fajn, že dovezeme aspoň jednu medaili," řekla Krejčíková.

Stříbrný David Kostelecký (vlevo) a zlatý Jiří Lipták.
Z outsidera může být vítěz, smál se zlatý Lipták. Stále mi to nedochází

Krejčíková se Siniakovou v Tokiu minimálně napodobí Janu Novotnou s Helenou Sukovou a Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou, jež ve čtyřhře vybojovaly olympijské stříbro. Před pěti lety v Riu se o jeden ze tří tenisových bronzů zasloužil pár Barbora Strýcová, Lucie Šafářová.

Pod pěti kruhy dosud čeští tenisté získali jednu zlatou, tři stříbrné a osm bronzových medailí. Šanci na cenný kov má v Tokiu i Markéta Vondroušová, kterou v dnešním semifinále dvouhry čeká nasazená čtyřka Elina Svitolinová z Ukrajiny.