Předchozí
1 z 5
Další

Martin a Jana Rosenbaumovi rozjíždějí svůj projekt Konipas. V rámci něj budou šetrnému hospodaření učit i další zájemce.Martin a Jana Rosenbaumovi rozjíždějí svůj projekt Konipas. V rámci něj budou šetrnému hospodaření učit i další zájemce.Zdroj: Deník / Jana Švecová

„Jsme agroekologická farma. V současné době se věnujeme zejména pěstování biozeleniny s moderním využitím koní. Chováme koně, nosnice a okrajově i ovce. Naší snahou je zodpovědný přístup k přírodě a důraz na kvalitu našich produktů. Důležitým aspektem našeho hospodářství je rodinný charakter. Nedílnou součástí faremního organismu jsou naše děti: Johanka, Sofia, Lada, Jan, Vojtěch,“ vysvětlují manželé.

Jana RosenbaumováJana RosenbaumováZdroj: Deník / Jana Švecová

„Propagujeme využití koní v zemědělství a komunitou podporované zemědělství. Chceme svoje zkušenosti předávat dál lidem, které to k zemědělství táhne a proto nabízíme na naší farmě dlouhodobé stáže. Pořádáme akce komunitního charakteru pro místní komunitu, přátele, podílníky naší KPZ, pro zájemce o využití koní v zemědělství i širší veřejnost,“ dodávají. Na farmě tak používají místo postřiku lehounkou tkaninu proti motýlům a žravým housenkám, místo traktoru dva páry koní.

Dobývání bramborDobývání brambor.Zdroj: Deník / Jana Švecová

Manželé Rousenbaumovi navíc chtějí své zkušenosti předávat dál v projektu s názvem učněm na zkoušku. Určen je těm, kdo hektický život v často virtuálním prostředí, chtějí vyměnit za život spojený se zemí, s půdou a živit se farmařením.

Na rodinné farmě Lukava v Jindřichovicích se sklízely brambory jen s pomocí rukou a koní.Na rodinné farmě Lukava v Jindřichovicích se sklízely brambory jen s pomocí rukou a koní.Zdroj: Deník / Jana Švecová

„Určitě nechceme suplovat zemědělské školy, spíš doplnit spektrum o něco, o čem si myslíme, že tu chybí. Existují lidé, kteří se zemědělství chtějí věnovat, aniž by vychodili střední nebo vysokou zemědělskou školu. Lidé, kteří třeba zdědili kus pozemku a teď přemýšlejí co s ním. Nebo za sebou mají kariéru v jiné oblasti a k půdě je to prostě táhne,“ vysvětluje Martin Rosenbaum. Sám je absolventem vysoké školy zemědělské v Praze, zkušenosti sbíral na podobném projektu ještě jako student v Kanadě. Projekt chtějí Rosenbaumovi rozjet na své farmě od jara. „Začít bychom chtěli s jedním, dvěma stážisty. Počítáme s tím, že se sem nastěhuje a bude se učit jak teorii, tak především prakticky,“ vysvětluje Jana Rosenbaumová. „My se tu mimo jiné zaměřujeme na bio zeleninu, setká se tu tedy s pěstováním zeleniny, se zahradničením, potká se s péčí o zvířata, drůbež, tak i tažné koně. Práce s nimi je naše specialita,“ doplňuje ji zemědělský inženýr Martin Rosenbaum.

Na rodinné farmě Lukava v Jindřichovicích se sklízely brambory jen s pomocí rukou a koní.Na rodinné farmě Lukava v Jindřichovicích se sklízely brambory jen s pomocí rukou a koní.Zdroj: Deník / Jana Švecová

Plánovaný projekt s názvem Konipas má jednoduše řečeno spojit produkční biofarmu, inovativní využití koní v zemědělství a školící centrum pro začínající zemědělce. Podobný koncept praktického vyučování už funguje v řadě zemí. „Například v Německu, kde funguje něco jako učňovství, kdy se lidi po ukončení střední školy rozhodnou, že absolvují tři roky tzv. Farmářské školy. Je to jedna z variant v systému. Absolventi potom vycházejí ze školy s praktickými znalostmi, vědí už, co to obnáší, a hlavně mají jasno v tom, co chtějí dělat. Mohou se specializovat na různé oblasti, a hlavně vědí, jak dál,“ popisuje Rosenbaum.