Předchozí
1 z 7
Další

Josef Trakal.Zdroj: Archiv Josefa Trakala

Už jako malý kluk jsem pořád něco kreslil, maloval, vyráběl. Rodiče mě v tom podporovali a pomalými krůčky mě popostrkovali právě k designu. Vystudoval jsem design interiéru na škole v Kateřinkách a následně prohloubil znalosti na Technické univerzitě v Liberci ještě za éry architekta Bořka Šípka, designérky Leony Matějkové nebo režiséra Jaroslava Brabce.

Josef TrakalZdroj: Archiv Josefa Trakala

Nejdříve jsem žil v domnění, že si budu vymýšlet, co chci. Pak jsem zjistil, že to tak není, protože materiály mají různé vlastnosti, a technologie zase nějaké své postupy a často i limity. Tak musíte kreativitu hledat hlavně v přístupu myšlení, ať už je to v interiérech nebo produktech.

Josef TrakalZdroj: Archiv Josefa Trakala

Pro mě je design něco jako pro vědce bádání, nebo chemika zkoumání. Snažím se ve všem hledat nové principy, postupy a přístupy a nerad slyším větu, že něco nejde vyrobit. Protože vždy to nějak jde. Jen je potřeba najít cestu jak, a na to české řemeslo zapomíná.

Josef TrakalZdroj: Archiv Josefa Trakala

V designu je nejdůležitější pokora. Jak ji architekt, designér nebo jakýkoli umělec nemá, tak nedojde daleko. Já se snažím být přirozený, a na to také celou svou cestu sázím. Chovám se k lidem slušně a přátelsky a pak se vám to i od klientů vrací. Není nic lepšího než krásná, spolupráce s lidmi, na kterých pozorujete, jak se těší na své budoucí bydlení. Často to pro ně znamená start nové životní etapy.

Josef TrakalZdroj: Archiv Josefa Trakala

V roce 2016 jsem společně s kamarádkou Nelou Makarovskou založil studio Tři tečky, kde se věnujeme především produktovému designu, grafice a konceptuální tvorbě. Rádi pracujeme s interakcí a originálním přístupem k produktům, které třeba znáte v klasickém pojetí.

Josef TrakalZdroj: Archiv Josefa Trakala

Nebojíme se i kontroverzních věcí, o to víc nás vždy zajímá reakce lidí, když vyjdeme takzvaně s kůží na trh. Většinou tomu každoročně bývá na Design Days Reichenberg. Zájemci najdou naše výrobky v design shopech a koncept storech jak v Liberci, tak po celé České republice anebo přímo na našem e-shopu.

Josef TrakalZdroj: Archiv Josefa Trakala

Nyní připravuji zcela novou kolekci nábytku a bytových doplňků z materiálů, na které ještě lidé nejsou zcela zvyklí. Ve Třech tečkách zase naopak připravujeme projekt, který má myšlenku upcyklace. S Nelou pracujeme na kolekci svítidel a doplňků ze zcela organických materiálů.