Písničkář Václav Lebeda, známý pod pseudonymem Voxel, se pro své aktuální turné, které odstartovalo v pondělí 12. listopadu v Praze, inspiroval narozením druhého syna. Pojmenoval ho totiž Pupeční šňůra. „Jedná se o moje první sólo turné, kde pojedu dlouhé koncerty a budu se snažit co nejvíce do celého děje zapojovat návštěvníky. Název turné je spojen především se singlem Těhotná, ale také proto, abychom se na místě s fanoušky co nejvíce propojili,“ láká na koncerty mladý hudebník. Do Liberce dorazí 8. prosince a vystoupení odehraje v Experimentálním studiu v Lidových sadech.

Vyhrajte vstupenky na koncert!Jak se jmenuje nejnovější singl Voxela?
Odpovědi posílejte na e-mail jiri.louda@vlmedia.cz, do předmětu uveďte Voxel. Ze správných odpovědí vylosujeme tři výherce, kteří získají 2 vstupenky na koncert. Odpovídat můžete do pátku 30. listopadu do 12 hodin.

Před rokem jste absolvoval turné s Cimbálovkou, jaké to pro vás bylo?
Turné s Cimbálovkou bylo jedno z nejhezčích, co jsem kdy zažil. A ty večery po koncertech u cimbálu mezi lidmi, to bylo něco! Na druhou stranu, bylo fakt dost náročné ukočírovat bandu sedmi folkloristů, kteří se rádi napijí (smích).

Aktuálně se vydáváte na sólové turné, nepletu-li se?
A nejspíše na poslední. Už je mi na tom pódiu smutno, když vystupuji asi pátým rokem sám. Ale o to víc si to užiji, když člověk hraje jen tak s kytarou a s ukulele a jinak je na pódiu pusto, musí se sice snažit o to víc, naopak ale všechna energie směřuje k němu. A to je taky moc příjemné si to „sobecky“ užít.

Baletní představení Vánoční koleda poprvé uvidí diváci v pátek 16. listopadu.
FOTO: Duchové Vánoc tančí v libereckém divadle

Skládáte si sám, kde berete inspiraci?
Teď už si skládám sám, inspirace většinou přichází v momentě, kdy se to ale vůbec nehodí! Třeba když máme zrovna návštěvu nebo spěcháme za rodiči na oběd. Asi mi slečna „múza“ chce naznačit, že nemám lpět na tom, abych něco složil. Takže se od ní postupně učím nebýt v křeči. Poslední inspirací mi byla věta „kdy, když ne teď?“. Uvědomil jsem si, že my lidi máme tendenci furt něco posouvat. A tímhle lpěním na budoucnosti se o TEĎ sami okrádáme.

Název posledního singlu a vlastně celého turné inspirovalo narození druhého syna?
Přesně tak, silný okamžik je silnou inspirací, tak jsem si z toho všeho udělal jednu malou, milou pupeční šňůru, kde zazní jak starší songy z prvních dvou desek, tak i nové, zatím nevydané písně. Vždy si ty nové rád zkouším před lidmi a zjišťuji, co vlastně funguje a co pak třebai umístit na další desku.

Václav Lebeda alias Voxel.Zdroj: archiv zpěváka

Liší se píseň Těhotná od vaší původní tvorby?
Liší už jen tím, že vznikla díky odpozorovávání jiného stavu mé ženy. Původně to byla ale předělávka songu od rappera Macklemora, kdy jsem na rap napasoval nový text. Občas jsem tuhle píseň zahrál na koncertě a vždycky zafungovala, proto jsem se rozhodl dodělat i autorskou hudbu.

Do videoklipu jste obsadil vaši rodinu. Chtěl jste to tak od začátku, nebo to byl spontánní nápad?
Od začátku jsem věděl, že když je tenhle song inspirovaný mou milou, bylo by asi divné, kdyby v něm hrál někdo jiný. Skoro ve všech posledních klipech mám svou rodinu a nejbližší, proto i v tomto případě byli jedinou volbou. Moc jsme si to užili a už vymýšlím, kam je příště obsadím (smích).

Na co se mohou vaši fanoušci a návštěvníci koncertu těšit?
Tentokrát bych rád odehrál dlouhé koncerty, kde bych se rád mezi písněmi s lidmi i třeba chvilku pobavil, nebo třeba rozdal pár perkusivních nástrojů, aby si zahráli se mnou. Mám rád, když je to intimní, milé, přátelské. Přesně o to se také budu snažit.

Co považujete za svůj největší hudební úspěch?
To, že hudbou můžu živit sebe a svou čtyřčlennou rodinu, je něco, co jsem si vždycky přál. Aby mi práce splývala s tím, co mě naplňuje a pořád moc baví. Také považuji za úspěch, že mi do toho nikdo nekecá. Respektive, i když mi do toho někdo kafrá, stejně si vše dělám tak, jak cítím. A vím, že to není samozřejmost, o to víc jsem vděčný.

Filip Hásek na výstavě dobového vybavení hotelu Ještěd s názvem Ještěd Originál. Snímek je z 14. listopadu.
FOTO: Na Ještědu začala výstava. Ukáže původní vybavení

Na které hudební nástroje umíte hrát?
No, že bych uměl nějak božsky hrát, to zrovna ne, ale zahraji na kytaru, ukulele, cajon, klavír, djembe či teď nově mandolínu. Obecně miluji různé zvláštní strunné nástroje. Proto mám doma třeba hybrid kytary a ukulele – gitalele nebo devítistrunný uzbecký tar zakoupený v Turkmenistánu, který jsem využil na druhé desce.

Na které hudební akci, ať už tuzemské či zahraniční, byste si rád zahrál?
Mám každý rok určité festivalové mety. Teď to jsou Hrady nebo Colours of Ostrava, zrovna tam jsme měli vystoupit s Cimbálovkou, ale stačili jsme se rozloučit dřív, než akce vůbec proběhla, ale o tom je život. Člověk si plánuje a většinou je to stejně vše jinak, ale je dobré mít vize, mety, cíle.

Václav Lebeda alias Voxel.Zdroj: archiv zpěvákaMáte nějaký hudební vzor? Co si rád poslechnete?
Teď se mnou nejvíce rezonují indiefolkové kapely jako The Lumineers, Of monsters and men, Phillip Phillips či Hollow Coves (kteří teď měli krásný koncert v Praze), a proto jsem se teď rozhodl i jednu založit. Miluji tu syrovou energii, akustické nástroje, společné zpěvy… A nemůžu se dočkat, až to uslyšíte od mé kapely!

Čemu se věnujete kromě hudby?
Na nic moc dalšího času tolik nezbývá. Nejvíce jsem mimo koncertování s rodinou, dětmi, rád čtu a pomalu začínám i psát. Ale vlastně ano, mám jednu velkou zálibu – oblast sebepoznávání ze všech možných stran, ať už přes terapie, autoterapie, přechod přes žhavé uhlíky či přes holotropní dýchání. To by bylo na další hodiny a hodiny povídání, tak vás toho radši ušetřím. (smích)

Jak vzpomínáte na svou účast v soutěži SuperStar?
Už ani moc nevzpomínám. Je to skoro 10 let, takže si jen matně občas připomenu ten stres, ty falešné představy, že se objevím párkrát v televizi a budu se moci hudbou živit… Ještě, že jsem se, snad, včas probral.

Myslíte si, že mají tyto soutěže ještě smysl?
Můžou mít, ale bohužel v poslední době moc nemají. Dle mého je trh nasycen už tak, že chrlit každý rok z dvou různých soutěží desítky finalistů a vydávat desky jak na běžícím pásu nemá úplně smysl, na druhou stranu se občas vyloupne tak výrazná osobnost, že se po ní vydavatelství hned vrhnou a je šance, že se zrodí nová hvězda. Je to ale dost vzácné.

1. ročník Jabloneckého kinofestu.
Jablonecký kinofest má za sebou první ročník. Byl úspěšný

Kam byste se chtěl v hudbě posunout? Co plánujete příští rok?
Nové bydlení mimo civilizaci, novou kapelu, nový vizuál, nové koncertní show, turné a novou desku. Bude to záhul, bude to náročné a bude to skvělé.