Vlastní koncertní recitál, svůj historicky první v Jablonci, chystá na sobotu 27. února pop zpěvák David Deyl.

„Bude to koncert v místním divadle ve stylu classical crossover, zazní tu hlavně písně z mého posledního alba V ozvěnách stejného žánru. Kapela ve složení piano, kytara, cello, perkuse a baskytara. Jako můj host vystoupí úspěšný dětský sbor Vrabčáci, na klavír mne doprovodí ústecký virtuóz Václav Krahulík z Ústí nad Labem, pedagog Univerzity J. E. Purkyně," řekl Deníku David Deyl.

V kapele ho doprovodí Petr Šťastný; pochází z Kutné Hory, kde vyučuje klasickou kytaru na ZUŠ. Bubeník Ondřej Veselý je z Prahy, ale vyučuje bicí na ZUŠ v Liberci. I cellista Šimon Marek pochází z Prahy, kde studuje HAMU, jeho otec je přední český dirigent Kryštof Marek… „Náš baskytara Lukáš Čunta pochází z Moravy, ale v současné době žije v Praze, kde vyučuje na mezinárodní konzervatoři… Takže vlastně mám celou kapelu složenou z pedagogů včetně mě," směje se David.

Zpestřením koncertu bude úspěšná jablonecká účastnice SuperStar 2015 Lenka Konvičková a dětský pěvecký sbor Vrabčáci. Vede ho Pavel Žura.

Davide, jste z Chlumce u Ústí nad Labem. Proč tedy koncert v Jablonci a proč v divadle?

Mam to v hlavě už delší dobu. Koncertovat v noblesním prostředí divadel, galerií či zámků… a teď přišla ta správná doba. Cítím, že mám spoustu fanoušků, kteří rádi dorazí na mé recitály po celé republice a v Jablonci je to premiéra.

Navíc si koncert poprvé pořádám sám na sebe. Pronajal jsem si divadlo, zařídil promo a jdu do rizika. Ale jsem zase vlastním pánem a věřím, že lidé dorazí: Vystoupení na plese bude jakási předzvěst a generálka s Vrabčáky. Tam si vyzkoušíme společné vystoupení a na mém koncertě už to bude bezpochyby skvělé.

S Vrabčáky zazpívám Budu tu stát, hymnu Avon pochodu a pak Vrabčáci zazpívají tři písně ze svého repertoáru. O tomto sboru mám jen ty nejlepší reference a tak se na společné vystoupení moc těším.

Kolik lidí z vaší kapely zpívá, jak jsou s vámi sezpívaní, co vám to umožní? Třeba i sbory z nějaké zajímavé písně?

Z kapely dnes zpívá pouze Petr, kytarista a kapelník. Má ale zajímavou barvu hlasu, která dobře pasuje k mému. Takže se mnou zpívá v současnosti skoro v každé písni.

Na koncertě zazní také úplná novinka, coveru písně od zpěvačky Adele z jejího posledního alba. Jmenuje se „A Million Years Ago", točíme k ní i videoklip a v Jablonci ji zahrajeme v premiéře před publikem. Aranžmá této novinky vymýšlíme společně s Václavem Krahulíkem a bude v ní také míchat prvky z klasické hudby. Václav totiž nalezl podobný motiv v jednom preludiu od Chopina a tak krásně spojíme 200 let starou hudbu klasika Chopina se současnou nejúspěšnější zpěvačkou planety Adele.

A co nabídnete na vystoupení z vlastní autorské tvorby? Písničky napříč svými alby?

Přesně, zazní všechny hity, které znají lidé z rádií nebo TV Óčko. Repertoár ale bude zaměřen na poslední album, které je již ve stylu classical crossover. Takže kantilénová hudba, která je mému srdci nejbližší a které se budu držet již do konce své kariéry.

Které písničky zazní konkrétně?

Akorát, Počítám, Teď hned, Hry o nás, Nic nevzdávám, Lež a nech si lhát, V ozvěnách, Mít tě blíž, Souhvězdí…

Ovšem další covery už neprozradím, ať se mají diváci na co těšit. Ale jsou to dost známé hity z devadesátých let udělané v novém kabátě.