Nasaj! To je heslo čtvrtého festivalu současného divadla WTF?!, který se tradičně uskuteční od pátku do neděle v Malém divadle. Z plakátovacích ploch a sociálních sítí na akci upozorňuje kontroverzní vizual. Herci letos opět pořádají snídani ve čtvrtek od 7 hodin budou před radnicí zvát Liberečany.

KONTROVERZNÍ VIZUAL. Na festival letos láká z plakátů mačkací prso.

Spolupráce tří zemí

Ten pravý začátek festivalu ovšem obstará v pátek v 17 hodin mezinárodní inscenace a novinka Cudownie, Wundervoll, Úžasný z produkce J-O-Ś, což je příhraniční spolupráce divadel Gerharta-Haumptmanna Görlitz-Zittau, Divadla F. X. Šaldy Liberec a Teatr im. Cypriana Kamila Norwida Jelenia Góra. Hru napsali autoři ze všech tří zemí a je to absurdní komedie. Z libereckých herců se diváci mohou těšit na Janu Stránskou a Michala Maléře.

„Kdyby to bylo na mně, doporučila bych všechny hry, ale pokud mám něco vypíchnout, tak v pátek určitě kus divadelního spolku Masopust O hezkých věcech, které zažívám. Hraje v ní Tomáš Dianiška a další známé tváře jako Jiří Panzner a Lukáš Příkazký, který je aktuálně hodně vidět díky pohádce Sedmero krkavců, která brázdí česká kina. O hezkých věcech… režíroval Jan Frič, který je libereckému publiku dobře známý díky inscenaci Kokkola, jež se hrála v Malém divadle," doporučila za pořadatele Eliška Hamplová.

V pátek bude mít derniéru Mickey Mouse je mrtvý od F. X. Kalby, který se hraje na rampě Malého divadla.

Sobota bude na představení ještě bohatší. Na divadelní festival přijede speciální Autobuf divadla Bufet, divadlo Anička a letadýlko odehraje hned dvě věci, jednu pro dospělé Pičus není kretén, a druhou v neděli pro děti Vivi tady nebydlí. Od Divadla F. X. Kalby nesmí chybět současná úspěšná inscenace 1000 věcí, co mě serou, kterou už Liberec viděl třikrát a Jablonec jedenkrát.

Aktuální problematika

„V sobotu je výběr nejlepší inscenace ještě těžší, ale asi bych zdůraznila Svatou zemi od režisérky Lucie Málkové, kterou Liberečané také dobře znají díky Močohradu a Baladě pro banditu. I zde hrají velmi známí herci, například Ondřej Pavelka nebo Igor Orozovič. Jde o zajímavé a současné téma," doplnila Hamplová.

Festival není jen o divadle. Těšit se můžete na stánky, od jídla Hairy Bakers, přes oděvy návrhářů: Valevska, Ludin, Daniela Rajdová, Cipeo a šperky: Medox nebo jiné doplňky: Radka Valentin, dominika.michailidu.cz. Nebude chybět ani výtvarné umění.

PROGRAM!

Pátek

17:00 - J-O-Ś - "Cudownie, Wundervoll, Úžasný"
(absurdní komedie napsaná, zrežírovaná a hraná trojjazyčně, když už jsme v tom pohraničí)
18:30 - Divadlo FX Kalby - "Mickey Mouse je mrtvý"
(tuto skvělou surrealistickou noční můru vám zahrajeme na nakládací RAMPĚ naposled!) a pozor! místa budou jen pro omezený počet lidí!
21:00 - Masopust - "O hezkých věcech, které zažíváme"
(sociálně angažované pásmo, Padesát odstínů dobra - autorské pásmo v režii Jana Friče)
22:30 - DJ Emporio - mladý, nadějný DJ, který za námi přijede až z Moravy zahraje v klubu)

Sobota

14:00 - IMPRA
(profesionální herecká improvizace, dva herci + improvizovaný doprovod)
15:30 - TOYBOX - vernisáž umělkyně spojená s přednáškou
17:00 - Divadlo FX Kalby - "1000 věcí, co mě serou"
(k tomu není co dodávat)
18:30 - Divadlo Bufet - "Autobuf"
(unikátní divadlo, co si přiveze rovnou svou stage na parkoviště)
20:00 - Anička a letadýlko - "Pičus není kretén"
(Slavnost velké oběti začíná. Zahradní trpaslík ladí atmosféru a připravuje česnekové jednohubky. Groteska o dvou starých krávách.)
21:00 - Divadlo Bufet - "Autobuf"
(bude tam málo místa, tak to pro zájemce zahrají podruhé)
22:30 - Divadlo Unlimited - "Svatá země"
(Syrový příběh z obleženého města, kde nezbylo už vůbec nic - jen černý smysl pro humor, který pomáhá přežít. Kabaret.

Na podvečerní a noční náladičku vám budou hrát oblíbení Experimental Cabaret.

Neděle

11:00 - Anička a letadýlko - "Vivi tady nebydlí"
Neděle patří tradičně dětem! Takže kromě divadla si pro vás a vaše děti připravili workshopy ateliéry Vočko a Pol eno!

Výstavy!
Annemarie Schwanzerbach - fotografie kultovní švýcarské novinářky a spisovatelky 20. století, která je součástí výročí 25 let spolupráce Libereckého kraje se švýcarským kantonem Sankt Gallen.

Toybox - již zmíněná v programu

Studenti Vizuální komunikace si pro vás připravili specialitu.

Blanka Kirchner - Jedna věta denně 2015

Důležitou složkou festivalu jsou stánky! Letos se tešte na Hairy Bakers; Radka Valentin; Daniela RAJDOVÁ, MA; VALEVSKA; LUDIN; MEDOX; Atelier Vočko; CIPEO; dominika.michailidu.cz; Pol eno; Chráněná dílna TULIPÁN